Gülen Hareketi’nin dünya barışına katkısı New York’ta bir kez daha onaylandı

Gülen Hareketi’nin dünya barışına katkısı New York’ta bir kez daha onaylandı

Dünya genelinde faaliyet gösteren Türk okullarının küresel düzeyde dünya barışının tesisine sağladığı katkı, uluslararası bir konferansla daha kanıtlandı. Konferansa katılan bazı ülkelerin milli eğitim bakanları ile farklı ülkeden gelen akademisyenler eğitimin dünya barışındaki yerinin ne denli önemli olduğunun altını çizdi.

Peace Island Institute (PII) ve Fountain Magazine tarafından organizasyonu yapılan Eğitimle Barışı Tesis Etmek (Peacebuilding Through Education) Uluslararası Konferansı, dünya genelinden gerçekleşen geniş bir katılımla The Times Center’da yapıldı. PII Fahri Başkanı Fethullah Gülen Hocaefendi’nin mesajı ile başlayan programda pek çok ülkenin eğitimle barışı tesis etme serüveni bakanlar ve akademisyenler düzeyinde masaya yatırıldı. 4 bölümden oluşan ve gün boyu düzenlenen farklı aktivitelerle renklendirilen konferansta dünya barışını tesis etmek için eğitimin öneminden söz edildi.

Filinpinler Eğitim Bakanı Armin Altamirano Luistro, Filipinler’de yaşanan okul içi şiddete çeşitli örnekler vererek, bu şiddetin aynı zamanda ilerleyen yaşlarda yaşanan şiddetin de başlangıç noktası ve uyarıcı sinyali olduğunu söyledi. Luistro, “Dünyada yaşanan sorunu çok güzel bir alıntıyla anlatmak isterim. Ne kadar kompleks ve karışık olursa olsun tüm sorunların ortasında insan gerçeği vardır. Vurup vurmamaya, şiddetin parçası olup olmamaya karar veren insandır. Nükleer faciaların ulusları yok edip etmemesine karar verecek olan da bir insandır.” Bakan Luistro konuşmasında Filipinler’de bir 5. sınıf öğrencisinin 1. sınıf öğrencisini misketlerini aldığı gerekçesiyle öldürdüğünü, bu şiddetin kabul edilemez olduğunu da belirtti. “Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırma çocukların hayatları boyunca gördükleri şiddetin büyük bir kısmının hayatlarındaki kişiler tarafından olduğunu gözler önüne serdi. Disiplin gerekçesiyle çocukların maruz bırakıldığı şiddet gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tümünde çok yaygın. Bu çocukların yaralarının sarılması ve ihtiyaç duydukları ilginin onlara verilmesi de bizim işimiz.” Luistro çocuk oyun alanlarının, dünyanın küçük bir örneği olduğunu da söyledi. Oyun alanlarını düzenlediğimiz sürece dünyayı da daha barışçıl bir yer haline getirebileceğimizi belirtti.

IMG 9215Bakan Luistro aynı zamanda ülkelerinde hizmet veren Phillipines and Turkish Tolerance School(Filipinler Türkiye Tolerans Okulu)’a da En İyi Uygulama ödülünü verdi. Ödülü Tolerance School yöneticisi Filipinler Eğitim Bakanı’ndan aldı.

Konferansta Amerika’yı temsilen New Jersey Eyaleti Eğitim Bakanlığı Yüksek Eğitim Direktörü Rochelle Hendricks bir konuşma yaptı. Konuşmasını kalpten ve büyük bir samimiyetle yaptığını söyleyen Hendricks barışın küçük adımlarla geleceğini söyledi. “Çocuklarımızı teşekkürler ve lütfen demeye, paylaşmaya ve  beraber çalışmaya, kendilerinin çok değerli olduğunu anlamaya ve bu değerin başka insanlara faydası olacağını farketmeye teşvik etmek gibi küçük adımlarla daha barış dolu bir dünyaya uzanacağız. Çocuklarımızı sahip oldukları şeylerden her zaman yararlanabilecek insanların olduğunu anlamaya teşvik etmek de çok önemli. Samimiyetle söylüyorum eğitimde biz çocukların karakterlerini inşa etmekten başka ne yapıyoruz?” Hendricks, Amerika’da müfredatın bir parçası olan okul sonrası eğitim olarak değerlendirilen hizmet eğitiminden de sözetti. Bu eğitimle çocukların IMG 9184toplumun içine girmek, akış içinde yer almak gibi faaliyetlerde bulunduğunu, bunların çocukları daha fazla toplum yararını düşünen insanlar haline getirdiğini sözlerine ekledi. Holocaust ve Amistad yasaları gereği okullarda öğretilen Holocaust ve Afrikan Amerikan tarihinin çocuklara yaşanılan acıları anlamak konusunda önemli katkılarda bulunacağını da belirten Yüksek Eğitim Direktörü Hendricks, fırsat eşitliğinin de barışı getirecek değişkenlerden bir tanesi olduğuna değindi. Hendricks ayrıca “Çocuklara kurban olmadıklarını ve çevrelerinde olup biteni değiştirebileceklerini göstermek de barışa hizmek edecek.” diye konuştu.

Tanzanya Eğitim Bakanı Shukuru Jumanne Kawambwa ise Tanzanya’da var olan eğitim sistemi ve bu sistemin barışa olan katkısı üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasında sık sık Tanzanya’da eğitim veren Türk okulu Feza’ya atıfta bulunan Bakan Kawambwa  devlet ve özel girişim ortaklığının Tanzanya eğitimine kattığı değerlerden sözetti. Kwamba konuşmasında şunları söyledi: “Özel devlet girişimi okulların en başarılılarından bir tanesi Feza Okulları. Erkek ve kız öğrencilere eğitim imkanı veren bu okullar yerli eğitimciler olduğu kadar Türk öğretmenler ve yöneticiler tarafından da destekleniyor. Okullarda açık fikirli olmak, insan onuru, merak, üretkenlik, saygı, sağlam karakter, keşfedici bir dimağ ve bir arada olma sinerjisi öğrencilere aşılanıyor. Çok kültürlü hayat, tolerans ve saygının bu okullara hakim olan atmosfer olduğunu görüyorsunuz. Öğrenciler bu atmosferden çok pozitif etkileniyor. Feza okulları ülkedeki hiçbir kesimi dışlamıyor ve ötelemiyor.”

Belfast’ta ‘Bir araya gelmek için eğitim’ programın direktörlüğünü yapan Dr. Johnston Mcmaster demokrasi tarihinin ve bilincinin öğrencilere verilmesinin barış için önemine değindi. Mcmaster konuşmasında demokrasi sürecine katkıda bulunan isimler arasında Mahatma Gandhi, Nelson Mandela ve Fethullah Gülen’i sayarak bu kişilikler hakkında da bilgi sahibi olunmak gerektiğine değindi.
Dr. Y. Alp Aslandoğan da konuşmasında başkanlığını yürüttüğü Alliance for Shared Values (Ortak Değerler İttifakı) ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de ve dünyada ‘Hizmet Hareketi’ olarak isimlendirilen oluşumdan sözeden Aslandoğan bu oluşumun tüm etiketlerin üzerinde ortak değerleri savunduğunu ve bu değerlerin tüm insanlığın yararına olduğunu belirtti.  

Konferansa fikir ve görüşleriyle renk katan diğer katılımcılar ise şöyleydi: KwaZulu-Natal Üniversitesi eski Dekanı Mıchael Anthony Samuel, Iowa Üniversitesi Gazetecilik ve Kitle İletişimi Anabilimdalı Başkanı Dr. David Perlmutter, Humboldt Devlet Üniversitesi İngilizce Bölümü Profesörü Dr. Thomas Gage, Cambridge Üniversitesi Eğitim Fakültesi Profesörü Dr. Hilary Cremin, Dinlerarası Konseyi Çocuklara Ahlak Eğitimi Başkanı Dr. Agneta Ucko, Fatih Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Dr. İhsan Yılmaz ve Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu / Unicef Üyesi Friedrick Affolter.

Programda ayrıca Peace in a Framework isimli fotoğraf yarışmasında finale kalan eserler sergilendi ve yarışmanın sonuçları açıklandı.

IMG 9152

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.