Guantanamo tutuklularının yarısından fazlası Yemenli

Guantanamo tutuklularının yarısından fazlası Yemenli

AP haber ajansı, ABD’nin Küba’daki Guantanamo hapishanesinde alıkoyduğu kişilerin yetkililerce yayınlanan 2010 yılı listesinden, ölen ve serbest bırakılanları çıkartarak mevcut tutuklu listesine ulaştı.

Buna göre, büyük çoğunluğu haklarında hiçbir yargılama ya da suçlama yapılmadan hâlihazırda Guantanamo’da tutulanların sayısı 164 olarak tespit edildi. Ajansın yayınladığı listeyle, alıkoyulanların yarısından fazlasının Yemenli olduğu ortaya çıktı. Hapishaneden esir tutulanlar içinde Yemenlileri sırasıyla Afganistan ve Suudi Arabistanlılar takip ediyor. Listede, Tacikistan, Fas, Malezya, Çin, Kuveyt gibi pek çok ülkenin vatandaşları da bulunuyor.

11 Eylül saldırılarının ardından başlayan ABD’nin sürek avında, Kenya, Afganistan, Nijer, Yemen gibi farklı birçok ülkede terör şüphesiyle CIA tarafından gözaltına alınan insanlar, Guantanamo’da hukuksuz olarak insanlık dışı şartlarda alıkonulmaya başlanmıştı. Buradaki askeri hapishaneye götürülen Alman vatandaşı Murat Kurnaz isimli tek Türk, beş yıl alıkonulduktan sonra serbest bırakılmıştı. Kurnaz’ın hapishane günlerini anlattığı kitabı, Alman yönetmen Stefan Schaller tarafından filmleştirilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.