FBI’nın en çok arananlar listesinde Ladin yerine çocuk istismarcısı geçti

FBI’nın en çok arananlar listesinde Ladin yerine çocuk istismarcısı geçti

Amerikan Federal Soruşturma Ofisi (Federal Bureau of Investigation-FBI) en çok aranalanlar listesinde ilk sırada yer alan El-Kaide lideri Usame Bin Ladin’in yerine bu sene çocukları kullanarak uygunsuz yayın yapan eski bir öğretmeni koydu.

Ladin’in geçtiğimiz yıl mayıs ayından öldürülmesinden sonra FBI, en çok aranan 10 kaçağın isimlerini yayınladı. FBI bu yıl kamuoyu tarafından tanınan suçlulardan ziyade daha karmaşık cürüm işleyenleri arananlar listesinin en tepesine ekledi. Bunun dışında uzun bir aradan sonra FBI’nın en tehlikeli suçlular listesinde özellikle fiziksel olarak diğerlerinden kolayca ayırt edilebilecek cürüm işleyenleri en çok aranan isimler arasında koyduğu görüldü.

Önceki gün en çok arananlar listesini açıklayan FBI en tepeye yerleştirdiği isim Washington bölgesinde bir dönem öğrentmenlik yapan ve çocuk istismarı suçu ile aranan Eric J. Toth’u koydu. Toth, FBI’nın kaçaklar listesine ilk defa 2009 yılında girmişti.

Ladin dışında FBI’nın en çok arananlar listesinde yer alan James (Whitey) Bulger’ın da geçen yıl haziran ayında yakalanmasından sonra listenin ikinci sırasındaki aranan da boşa çıkmıştı. Mart ayına kadar en çok arananlar lisetesinin tepesine konulması yönünde karar kılınan ve Porto Rico’da 3 polis görevlisini öldüren kaçağında yakalanması FBI’nın top 3’ünü boşa çıkarıverdi.  

FBI ilk defa arananlar listesi efsane olduğu kadar karanlık ilişkileri, şahıslar hakkında tuttuğu gizli dosyaları ile de bilinen ve J. F. Kennedy suikastinin sorumlusu olduğu savunulan J. Edgar Hoover tarafından uygulamaya konulmuştu. Hoover, 1930’ların başında  John Dillinger’ın banka soymasından sonra ‘‘halk düşmanı’’ ilan ederek kamuoyuna kaçağın yakalanmasına yardımcı olabilmeleri için bu uygulamayı ilk defa başlatmıştı. 1950’ler de FBI ilk defa tarihinde ‘‘En çok aranan 10 suçlu’’ uygulamasını hayata geçirdi. En çok aranan 10 listesinin başında da karısını ve eşinin iki kardeşini öldüren Thomas Holden yer almış, daha sonra yakalanarak San Francisco’daki ünlü Alcatraz hapishanesine gönderilmişti.

Bugüne kadar FBI’nın en çok arananlar listesine 494 suçlu girdi ve bunların 464 yakalanarak adalete teslim edildi. On yıllar boyunca FBI en çok arananların listesini posta ofislerine asarak halktan yakalanmaları için yardım istedi. Bugün FBI da teknolojiye ayak uydurarak en çok aranan 10 suçlunun listesini Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri ile bilbordlara asıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.