Fabrika patlamasında ilginç ayrıntı!

Fabrika patlamasında ilginç ayrıntı!

Boston saldırısının şokunu yaşayan ABD, bu kez Teksas’taki patlamayla sarsıldı. Gübre fabrikasında çıkan yangın sonucu meydana geldiği tahmin edilen patlamada yaklaşık 15 kişi hayatını kaybetti. Olayın, 20 yıl önce 76 kişinin ölümüyle sonuçlanan kuşatmanın gerçekleştiği Davidian tarikatına ait çiftliğin yakınında yaşanması dikkat çekti.

West kasabasındaki gübre fabrikasında çıkan yangının sebep olduğu tahmin edilen patlamada onlarca ev ve işyeri yerle bir oldu. Resmi kaynaklara göre yaklaşık 15 kişi hayatını kaybetti, 160’tan fazla kişi de yaralandı. Bağımsız kaynaklar ise ölü sayısının 70’i bulabileceğini aktardı. Patlamayla beraber bölgede 2,1 büyüklüğünde deprem oluştuğu bildirildi. Yangının sebebi bilinmiyor, ancak polis büyük ihtimalle kaza olduğunu açıkladı. Dünyayı şoke eden olayın, 20 yıl önce 76 kişinin ölümüne sahne olan Teksas’ın Waco kenti ile West arasındaki çiftliğin yakınlarında yaşanması dikkat çekti. 1993’te David Koresh liderliğindeki Davidian tarikatına ait çiftlik aranmak istenmiş, silahlı çatışmanın ardından FBI çiftliği kuşatmıştı. Çiftliğin yanmasıyla sona eren kanlı kuşatmada 76 kişi ölmüştü. Olayın ikinci yıldönümünde intikam için düzenlenen Oklahoma bombalı saldırısı ise Amerika’daki en kanlı ikinci terör saldırısı oldu. Son patlamanın, bu iki olayın yıldönümü olan 19 Nisan’dan 2 gün önceye rastlaması dikkate değer bulundu.


West kasabası, patlama ile birlikte kelimenin tam anlamıyla sarsıldı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) patlamayla beraber Waco bölgesinde 2,1 büyüklüğünde bir de deprem oluştuğunu duyurdu. Suni gübre yapımında kullanılan amonyum nitrat, patlama gücü oldukça yüksek bir kimyasal madde olarak biliniyor.    

ABD Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Bürosu (ATF) 28 Şubat 1993’te Waco ile West arasında bulunan Branch Davidian kültüne ait bir çiftliği mahkeme kararı ile arama girişiminde bulunmuş, meydana gelen karşılıklı silahlı çatışma sonrasında FBI, çiftliği kuşatmıştı. 19 Nisan’da çiftliğin yanarak tahrip edilmesiyle sona eren kanlı kuşatma, aralarında 21 çocuk ve iki hamile kadının da olduğu 76 kişinin ölümüne neden olmuştu. Kuşatmanın ikinci yıldönümünde intikam maksatlı tertiplenen Oklahoma şehri bombalı saldırısı ise ABD topraklarındaki en kanlı ikinci terörist saldırı olarak tarihe geçmişti. West kasabasındaki fabrika patlamasının da bu iki olayın da yıldönümü olan 19 Nisan tarihinden yalnızca 2 gün önceye rastlaması dikkatlerden kaçmadı.


Öte yandan FBI, pazar günü bir maraton koşusu esnasında yapılan Boston saldırılarının arkasındaki kişi ya da kişileri bulmak için çalışmalarına durmaksızın devam ediyor. Son bilgilerde, patlayıcı olarak kullanılan düdüklü tencereleri içerisinde bulundurabilecek büyüklükte bir sırt çantasını olay mahalline bırakırken kameralara yakalanan bir şüphelinin tespit edildiği ancak henüz kimlik bilgilerine ulaşılamadığı yer aldı. Ülkenin en gözde üniversitelerinden Harvard ve MIT gibi okulların da bulunduğu ve genel olarak huzurlu yaşam ortamı ile maruf Boston kentindeki patlamalarda aralarında 8 yaşında bir erkek çocuğunun da bulunduğu 3 kişi hayatını kaybetmiş, 170’ten fazla kişi de yaralanmıştı. Yetkililer halen bu saldırının kim tarafından neden yapılmış olabileceğini ortaya çıkarmaya uğraşıyorlar.


Nükleer bomba gibi

Basınla paylaşılan resmi bilgilere göre önceki akşam yerel saatle 19.30 sularında West Fertilizer isimli gübre fabrikasında başlayan yangın, 25 dakika kadar sonra söz konusu patlamaya neden oldu. Olay üzerine bir açıklama yapan kasabanın Belediye Başkanı Tommy Muska, “Nükleer bomba patlaması gibiydi. Önce havada mantar tarzında bir bulut oluştu. Çok sayıda yaralı var. Belki yarını görmeyecek çok sayıda insan olacak.” şeklinde konuştu.


Şiddetli patlamanın ardından çevreye toksik madde yayılabileceği uyarısı da yapıldı. Waco polis departmanından Patrick Swanton, patlama sonrasında gökyüzünde toksik gaz yüklü bulutların rüzgar nedeniyle güneye doğru hareket ettiğini ve bölgedeki havanın zehirli kimyasallar içerebileceğini söyledi. Swanton, aralarında bir bakımevi ve 50 dairelik bir apartmanın da bulunduğu 70 binanın tamamen kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Patlamanın, yerleşim yerlerine çok yakın bir noktada meydana gelmesi nedeniyle bölgenin tahliye edildiği de açıklandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.