Er Manning için karar duruşması başladı, Wikileaks desteğe devam dedi

Er Manning için karar duruşması başladı, Wikileaks desteğe devam dedi

Maryland eyaletindeki Fort Meade askeri üssünde bugün başlayan karar duruşmaında er Brandy Manning’in ne kadar ceza alacağı merakla bekleniyor. Bugünkü duruşma sonunda gazetecilere açıklama yapan Manning avukatı, müvekkilinin ‘düşmana yardım’ suçlamasından aklanmasını ‘‘mücadeleyi kazandık, şimdi sıra da zaferi ilan etmek kaldı’’ diye yorumladı.

Kimilerine göre vatan haini kimilerine göre ise kahraman olan 25 yaşındaki er Manning, dünkü mahkeme kararında altı casusluk, beş  hırsızlık olayından, bilişim sahtekârlığı ve çeşitli askeri kural ihlallerinden suçlu bulunmuştu. Manning ABD’li diplomatların yazışmaları ile Irak ve Afganistan savaşlarına dair 720 bin dolayında gizli belgeyi Wikileaks’e sızdırmıştı.

Manning’in avukatı David E. Coombs müvekkilinin düşmana yardım suçlanmasından aklanmasını büyük kazanım olarak tanımlarken bugün mahkeme çıkışında, karar duruşmasının birkaç hafta sürebileceğini söyledi. ‘‘Mücadeleyi kazandık şimdi savaşın zaferini ilanında sıra’’ diyerek Manning davasını yorumlayan Coombs, ‘‘Bugün güzel bir gün ama Bradley henüz yangının dışına çıkabilmiş değil’’ dedi.

Sekiz hafta süren duruşmaların ardından dün askeri mahkeme er Manning hakkında 130 yıla yakın mahkumiyet alabileceği suçlamaları kabul etmişti. Manning hakkında verilecek muhtemel mahkumiyet kararına karşı mahkemenin sanığın kefaletle serbest bırakılmasına müsade etmeyeceği tahmin ediliyor.

julian assange

Assange: er Manning kahraman

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, yaptıpı açıklamada ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarını ifşa eden er Bradley Manning’in kahraman olduğunu söyledi. Assange ayrıca Manning’in ‘casusluk’ suçlamasından hüküm alacak olmasını ise gazetecilik mesleği ve özgürlükler için ‘‘tehlikeli bir emsal’’ olacağı konusunda da uyardı.

Hakkında 130 yıla kadar muhkumiyet istenilen Manning için Assange, ‘‘Amerikan hükümetinin işlediği suçları Amerikan halkına ve dünyaya ifşa edip, hükümetten şeffaflık ve hesap verebilirlik talep eden bir kahramandır’’ diye konuştu.

Manning’in askeri mahkemede davasının görülmesi nedeniyle yargılamanın adil olamayacağını savunan Assange, bir yıldan uzun süredir kaldığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden videolu mesajını internet üzerinden yayınladı.  Assange, Manning’in mahkumiyet alması durumunda bunun ulusal güvenlik adına alınan tedbirlerin ‘aşırı’ noktalara taşınması adına ‘‘tehlikeli bir emsal’’ olacağı konusunda da uyardı.

 

Bir yıldan uzun süredir kaldığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden açıklama yapan Assange, Manning’in mahkûm edilmesinin ‘tehlikeli bir ulusal güvenlik aşırılığı’ olduğunu vurguladı.

Manning’in ceza alması durumunda iki temyiz yolunun bulunduğunu belirten Assange, Wikileaks’in ABD’li erin özgür kalıncaya kadar desteğini sürdüreceği sözünü verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.