Düşünce kuruluşu: Erdoğan’ın en büyük düşmanı yine kendisi

Düşünce kuruluşu: Erdoğan’ın en büyük düşmanı yine kendisi

Washington DC merkezli Ortadoğu Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanı Gönül Tol, kaleme aldığı makalesinde Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan için, ‘‘Erdoğan’ın en büyük düşmanı yine kendisi’’ dedi.

Kurumun internet sitesinde yayınlanan makalesinde Tol, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın eleştirmesinin ardından AKP içinde ‘çatlak’ oluştuğuna işaret etti.  Tol, ‘‘Bu çatlak büyürse yalnızca Erdoğan’ın başkanlık hayali değil aynı zamanda iktidar partisinin geleceğine de bir darbe olur’’ diye yazdı.

Erdoğan’ın hükümetin südürdüğü barış sürecini eleştirdiği ve ülkede Kürt sorunu olmadığı yolunda sözler sarf ettiğini hatırlatan Tol, Cumhurbaşkanı’nın bu çıkışının bir U dönüş şeklinde eleştirildiğini dile getirdi.  Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun birçok girşimine muhaliflik ettiğini kaydeden Tol, bunları; şeffaflaşma paketi, Hakan Fidan olayı, Merkez Bankası diye sıraladı. Tol, ‘‘Erdoğan kendi ayağına sıkıyor. Onun bu müdahaleleri yalnızca varisini değil kendi başkanlık hayallerine de zarar veriyor’’ dedi.

Erdoğan’ın Kürt sorununda geri pedal çevirmesinin iktidar partisini seçim öncesi zor duruma soktuğunu kaydeden Tol, Cumhurbaşkanı’nın milliyetçi oylara talip olduğu ancak bunun ters tepebileceği uyarısında bulundu. Tol, Yeni Şafak gazetesinin Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi’nin yazısına da atıfta bulundu. Selvi’nin köşesinde yazdığı; ‘‘AK Parti, son üç aylık dönemde yaşadığı gerginlikler kurulduğu tarihten bu zamana kadar yaşadığı hiçbir şeye benzemiyor… AK Parti kendi iç tartışmalarını kamuoyuna hiç yansıtmamayı bugüne kadar başarmıştı. Aslında topluma verdiği güven kaynağının ilhamı da bu özelliğiydi. AK Parti’nin en önemli özelliği daha önceki hükümet partileri gibi yaşadığı krizleri millete yansıtmamış olmasıydı. Ancak itiraf etmeliyim ki; son olaylar insanların zihninde sorular oluşturmaya başladı. İnsanlar olup bitenlerden kaygı duymaya başladı. Cumhurbaşkanı ile merkez bankası arasındaki tartışmalar, Hakan Fidan olayı ve en son çözüm süreci hakkında tartışmalar. AK Parti’nin bir büyüsü vardı. Kitleler için AK Parti istikrar sembolü olduğundan tercih ediliyordu. Ancak bu büyü artık dağılıyor.’’ sözlerine yer veren Tol, ‘‘Çeşitli kamuoyu yoklamaları AKP’ye verilen desteğin düştüğünü gösteriyor. Erdoğan izlediği rotayı değiştirmezse, bu 2002 yılından beri hiç düşünülmeyen AKP’yi bölme ve seçim zaferi umutlarına darbe olabilir.’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.