CPJ’den Türkiye’ye yönelik bir eleştiri daha

CPJ’den Türkiye’ye yönelik bir eleştiri daha

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), son sayısında yayınlanan kapağı nedeniyle tutuklanan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ile Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan’ın derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Güven ile Çapan’ın yalnızca Nokta dergisinin kapağında dile getirilen ve seçim sonuçlarını, ‘‘Türkiye, iç savaşı seçti’’ ifadesinden dolayı tutuklandığını hatırlatan CPJ, aynı şekilde derginin dağıtımın durdurulduğu, web sitesine ulaşımında engellendiğini vurguladı.

Seçim sonuçları ile Türkiye’de basının üzerindeki mevcut baskılara yeni bir bölüm eklenerek devam edildiğini belirten kurumun Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognianova, ‘‘Türk hükümeti, eleştirel yayın yapan medya organları ve gazetecilere yönelik çok can sıkıcı baskılarına devam ediyor’’ dedi.

Cevheri Gücen ile Murat Çapan’ın derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunan Ognianova, Nokta dergisine internetten ulaşım yasağının kaldırılmasını ve dağıtılmasının önündeki yasağın kaldırılmasını istedi.

Güven ile Çapan’ın tutuklanması ile birlikte Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısının en az 11 olduğunu belirten New York merkezli CPJ, son birkaç ay içinde ülkenin basın özgürlüğünde rekor kötüleşme olduğuna işaret etti.

Açıklamada, basın özgürlüğünde yaşanan kötüleşmenin CPJ’in de aralarında bulunduğu sekiz uluslararası bağımsız kuruluş tarafından geçtiğimiz ay yapılan Türkiye ziyaretinin ardından Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından hazırlanan raporla yaşanan sıkıntıların gözler önüne serildiği de belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.