CPJ’den Hollandalı gazeteci Geerdink davasına tepki

CPJ’den Hollandalı gazeteci Geerdink davasına tepki

Diyarbakır’da PKK ve KCK propagandası yaptığı iddiası ile göz altına alınan ancak Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in devreye girmesi ile serbest bırakılan gazeteci Frederike Geerdink hakkında yürütülen davaya Gazetecileri Koruma Cemiyeti’nden (CPJ) tepki geldi.

CPJ yaptığı açıklamada, ‘‘Frederike Geerdink’e karşı açılan davanın derhal düşürülmesini istiyoruz’’ denildi. Kurum adına açıklama yapan CPJ Avrupa ve Orta Asya Programı Koordinatörü Nina Ognianova, ‘‘Gazetecilerin hassas olan konuları takip etmesi suç değildir. Türk hükümeti, uluslararası taahütlerine uyarak basın ve sosyal medya etkinliğine yasalarını uygun şekilde reforme etmeli, kovuşturmayı (dava) da  durdurmalı’’ dedi.

CPJ, Geerdink hakkında hazırlanan üç sayfalık iddianameyi incelediği, KCK ve PKK’yı övmekle eleştirilip Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ı aşağılamak suçu işlediği iddiasının yer aldığına dikkat çekti. Kurum, savcılık iddiasının ayrıca Geerdink’i Türkiye’nin IŞİD militanlarına yardım ettiği imajını vermekle itham edip hakkında beş yıla kadar hapis talep ettiğine dikkat çekti.

Kurum, Geerdink hakkında ileri sürülen ‘‘propaganda’’ suçlamasının ayrıca Türkiye’nin anti-terör yasasına göre yorumlamanın da ucu açık olduğu dile getirildi. Açıklamda  Geerdink davasının bir sonra ki duruşmasının da 8 Nisan tarihine ertelendiği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.