CPJ: Erdoğan’ın gazeteci azarlaması şok edici

CPJ: Erdoğan’ın gazeteci azarlaması şok edici

Birleşmiş Miletler (BM)’de basın toplantısı düzenleyen Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Türkiye’yi sert bir dille eleştirdi. CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova basın toplantısında Türkiye’nin dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olduğunu belirterek, “Türkiye, eleştirel haber ve yorum yapan gazetecilere baskı yapmaya devam ediyor.” dedi.

Bölgesinde Rusya ile Türkiye’yi eleştiren Ognianova, Gezi Parkı olaylarının ardından eleştirel yayın yapan bazı gazetecilerin işten çıkarıldığını, yeni internet yasasının da yetkililere mahkeme kararı olmadan sitelere erişimi durdurma imkanı verdiğine dikkat çekti.

Türkiye’deki internet yasasının, değişiklik öncesi haliyle de kısıtlayıcı olduğunu belirten Ognianova şöyle devam etti; “Zararlı olduğu ya da özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği farzedilen web sayfaları ya da haber platformlarına erişimin engellenmesi Hükümetin politikalarını eleştirenleri susturmak için kullanılabilir. Zaten kısıtlayıcı olan mevcut yasa, yeni düzenlemeyle mahkeme kararı olmadan iletişimin sansürlenmesini getirebilecek.”

ERDOĞAN GAZETECİ AZARLAMAYA SON VERMELİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine soru yönelten gazeteciyi azarlamasına da tepki gösteren Ognianova, Erdoğan’dan buna son vermesini istedi. Ognianova Başbakan Erdoğan ve hükümetin önde gelenlerinin gazetecileri azarlama ve hedef göstermeyi alışkanlık haline getirdiğine dikkat çekti

Önceki gün Başbakan Erdoğan’ın basın toplantısında kendisine soru yönelten gazeteciyi azarlamasını televizyondan izlediğini aktaran Ognianova, Başbakan’ın tavrının kendisini ‘‘şok’’ ettiğini söyledi. Basının bir ülkede güçler ayrılığının işleyebilmesi için önemli bir görevi yerine getirdiğine işaret eden Ognianova, ‘‘Görüyoruz ki Türkiye’de bu durum çok tehlikeli bir boyuta doğru ilerlemekte. Biz acilen Başbakan’dan muhabirleri, gazetecileri halkın önünde azarlamaya, ithamlarda bulunmaya son vermesi çağrısında bulunuyoruz’’ diye konuştu.

Basının Türkiye’de baskı ve tehditlerle sindirilmeye çalışıldığını kaydeden Ognianova, Erdoğan ve ekibinin medyaya karşı yürttüğü bu aşağılayıcı tavırlara devam etmemesi gerektiğini belirtti. Medyaya karşı Erdoğan ile hükümetin önde gelenlerinin yürütüğü tavırın basın hürriyeti konusunda ülkenin çok tehlikeli bir yola girdiğini gösterdiğini aktaran CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Ognianova, hükümetten  gazeteleri ya da televizyonları arayarak direktif vermeyi de sonlandırmaları çağrısında bulundu. Ognianova, basının özgür ve korkusuzca işini yapmasının en temel hürriyeti olduğunu belirterek, ‘‘Seçilmişlerin medya üzerinde baskı yapıyor olaması ve yaşanan sıkıntılı dönemden dolayı çok endişeliyiz. Başbakan Erdoğan bu kötü ve tehlikeli gidişin devam etmemesi için biran önce çare bulmalı.’’ şeklinde konuştu.

ZEYNALOV’UN  TÜRKİYE’YE GİRİŞİNE İZİN VERİLMELİ

Ognianova, bir insanın attığı Twitt’ten dolayı sınır dışı edilmesi ya da herhangi bir cezai işleme tabi tutulmasının ifade özgürlüğüne karşı bir eylem olarak değerlendirdi. Today’s Zaman muhabiri ve blog yazarı Mahir Zeynalov’un attığı twitten’den dolayı sınır dışı edilmesinin kabul edilemez olduğunu yineleyen Ognianova, ‘‘Böyle bir karar, bölgesinde demokrasisiyle model olabilecek bir ülkenin yapabileceği birşey değil. Yine biz bu kararı güçlü bir şekilde kınıyor, acilen sınır dışı edilen sayın Zeynalov’un Türkiye’ye girşine izin verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca sayın Zeynalov’un tekrar yasallığını elde edip Today’s Zaman’daki işinin başına dönmesini umuyoruz.’’ şeklinde konuştu.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.