CIA’in ‘işkence’ yaptığını New York Times da kabul etti

CIA’in ‘işkence’ yaptığını New York Times da kabul etti

New York Times (NY Times) gazetesi, Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) Eylül saldırılarından sonra bazı sorgulama teknikleri için ‘işkence’ kelimesini kullanmama ısrarından vazgeçti.

Perşembe günü gazetenin editörlerinden Dean Baquet, ‘‘Mahkumlardan bilgi alabilmek için yapılan sorugulamalarda acılar yaşatıldığını biliyorum ve bundan sonra bunu New York Times olarak ‘işkence’ sözcüğü ile niteleyeceğiz’’ dedi.

NY Times daha önce CIA’in 11 Eylül zanlılarına karşı uyguladığı sorgulama tekniğinin işkence olarak nitelenmesine kesin bir dille karşı çıkıyordu. Gazete, CIA’in sorglamaları için işkence yerine ‘sert sorgulama’ ifadesini kullanıyordu.

NY Times gibi Ruters ile AP haber ajansları da CIA’in zanlılara yaptığı işkenceleri farklı kelimelerle okuyucularına duyuruyordu. Rurters işkence kelimesi yerine; ‘acımasız sorgulama teknikleri’, AP ise ise ‘geliştirilmiş sorgulama teknikleri’ diyordu. Ancak geçen hafta Başkan Barack Obama’nın ‘‘Bazı insanlara işkence yaptık.’’ itirafında bulunması ABD medyasını da dilini değiştirmeye itti. Baquet, NY Times’ın bugüne kadar gerçeği görmezden gelmesini ABD Adalet Bakanlığı’nın ulusal düzeyde tartışma konusu olan sorgulama tekniklerini yasal olarak niteleyip,‘işkence’ olarak tanımlamamasına bağladı. Baquet, kendilerinin de Senato’nun İstihbarat Komitesi’nin CIA’in sorgulama tekniklerini ‘işkence’ olarak nitelemesinden sonra bu kelime üzerinde tartışdıklarını dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.