CDC’ye göre California’da 2022’de 109 bin’den fazla insan aşırı dozdan hayatını kaybetti

CDC’ye göre California’da 2022’de 109 bin’den fazla insan aşırı dozdan hayatını kaybetti

Kötüleşen opioid salgını Kaliforniya’nın en zorlu krizleri arasında yer alırken, Sierra Sağlık Merkezi kriminalizasyon yerine bakım yoluyla zararı azaltıyor.

Ethnic Media Service (EMS) ve Sierra Health tarafından 10. yıldönümü vesilesiyle 18 Ocak Perşembe günü düzenlenen basın bilgilendirme brifingde madde bağımlılığı konuşuldu. Vakıf olan Sierra’ya bağlı 3 yönetici madde bağımlılığını önleme konusunda nasıl yenilikler yaptıklarını ve uzak kırsal Inyo County’den Central Valley’e ve Alameda County’ye kadar Kuzey Kaliforniya’da sağlık eşitliğini nasıl geliştirdiklerini paylaştı.

Sierra Health ve madde bağımlılığının önlenmesinin önemi
CDC’ye göre 2022 yılında 109 bin’den fazla Kaliforniyalı aşırı dozda uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybetti. Sierra Sağlık Vakfı Merkezi Başkanı Kaying Hang, aşırı dozun yaşlı olmayan Kaliforniyalılar için önde gelen ölüm nedeni olduğunu ve bu rakamların artmasının beklendiğini söyledi.

Bu salgın, 50 yıllık federal ve eyalet hükümetlerinin “uyuşturucu kullanımına ‘uyuşturucuya karşı savaş’ bayrağı altında hapsetme ve aşırı polislikle karşılık vermesinin sonucudur. Beyaz olmayan topluluklardan gelenler orantısız bir şekilde zarar gördü ve damgalandı,” diye devam etti. “Ancak, gidişat değişiyor. Uyuşturucu kullanan insanlar yabancı değil, komşularımız, aile üyelerimiz, arkadaşlarımız… ve suçlulaştırma yerine bakıma öncelik vererek onlara ikinci bir şans verebiliriz.”
Bu bakım, uyuşturucu eğitimi, testler, uyuşturucu kullanıcıları için zarar azaltma, iyileşme desteği ve gıda ve hijyen gibi temel ihtiyaçlar dahil olmak üzere her topluluğun ihtiyaçlarını karşılayan kültüre özgü hizmetler aracılığıyla Kaliforniya’nın opioid salgınını sona erdirmek için toplum temelli kuruluşlarla ortaklık şeklini alır.

“Zarara en yakın olanların çözümün ne olduğunu belirleyecek en iyi konumda olduklarına inanıyoruz,” diye ekliyor Hang, “ve amacımız insanların kendileri için sahip oldukları en iyi vizyonla uyum sağlamalarına yardımcı olmak.”

Geleceği olmayan topluluklar efsanesi
Central Valley Empowerment Alliance (CVEA) İcra Direktörü Mari Perez-Ruiz, “50 yıldır imar görmemiş 700 konutta 5.000’den fazla insanın yaşadığı Poplar gibi Central Valley’deki küçük, Latin ve Filipin ağırlıklı kırsal topluluklar, en savunmasız ancak büyüklükleri nedeniyle en az ulaşılan topluluklardır” dedi. “Bizim için sağlığa erişim, toplumlarımızın bir geleceği olmadığı yönündeki söylemle mücadele etmeye bağlı.”

CVEA’nın Kırsal Sağlıkta Eşitlik Kampanyası sayesinde bu gelecek gençlerin öncülüğünde şekilleniyor.

Perez-Ruiz, “Yaygın uyuşturucu kullanımı, özellikle de fentanil, burada korkunç boyutlarda” dedi. “Toplumlarımız karteller tarafından hedef alınıyor ve bazen buradaki ebeveynler uyuşturucu kullanıyor ya da satıyor – bu nedenle gençlerin bir araya gelebileceği, ebeveynlerle travma ve zarar azaltma hakkında konuşabilecekleri ve böylece hepsinin hayatları için yeni olasılıklar görebilecekleri güvenli, çetesiz, uyuşturucusuz bir merkez olan LUPE’yi (Liderlik, Birlik, Güç, Güçlendirme Merkezi) açtık.”

“Yalnızca Poplar’da gençlerin yalnızca %3’ünün yüksek öğrenim görmesi beklenirken, bölgedeki tüm çocuklar yoksulluk içinde yaşadıkları için ücretsiz öğle yemeği alıyor” diye ekledi. “Onlardan bu kadar az şey beklenirken, insanlarla bulundukları yerde buluşarak toplum desteği oluşturuyoruz… Başkalarının gelecek görmediği yerde ben umut görüyorum.”

AŞIRI DOZDAN HAYATINI KAYBEDEN AMERİKAN YERLİLERİ ORANI YÜKSEK

Inyo ve Mono ilçelerindeki Crossroads Recovery Center ve Skoden Native Harm Reduction Services CEO’su ve nüfusun %17’sinin Amerikan yerlisi olduğu Inyo’daki Bishop Paiute Kabilesinin bir üyesi olan Arlene Brown, “Amerikan yerlileri sadece Kaliforniya’da değil, ülke genelinde de en yüksek ölümcül aşırı doz oranlarından bazılarına sahip” dedi ve ekledi: “Programımız herkes içindir. Yerliler olarak temel değerimiz bu şifayı başkalarıyla paylaşmak ve yardım ettiğimiz kişilerin yarısı Yerli değil.”

“Sömürgeciliğin başlangıcından bu yana uyuşturucuya karşı savaşın ilk kurbanları biz olduk, bu nedenle ilk etapta bizim için asla inşa edilmemiş olan bu hizmetleri sömürgecilikten arındırmaya çalışıyoruz” diye açıkladı.

Yerlileştirilen bu hizmetler arasında aşırı doz geri dönüş kitleri üzerinde dua etiketleri; dilimizde şırınga değişimi ve HIV/Hepatit C testleri; ilaç almayı unutan yaşlılar ve yanlışlıkla ilaç alan çocuklar da dahil olmak üzere toplum genelinde Narcan dağıtımı; ve “ruhsal, zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlık için düzenli danışmanlık, izole semptomları veya yaşamın parçalarını tedavi eden Batı bakım modelinin aksine tüm kişiyi ve toplumu tedavi etmek” yer alıyor.

“Brown, “Sevdiklerimizi madde bağımlılığı nedeniyle utandırmanın onları sadece daha da uzaklaştırdığını zaten biliyoruz” dedi. “Bakımın önündeki bu damgalayıcı engelleri ortadan kaldırmak – Crossroads’ta 80’den fazla hayat kurtardık – hem toplumumuzu iyileştirir hem de kültürümüzü korur.”

“Zarar azaltma hakkında konuştuğumuzda daha ikircikli olmamız gerekiyor: İyileşme sürecinde olan herkes ayık kalmayacak ya da bunu istemeyecek,” diyor Alameda County HIV Eğitim Önleme Projesi (HEPPAC) İcra Direktörü Braunz Courtney.

“Amacımız her bireyle coğrafi olarak bulundukları yerde ve bağımlılıkları dahilinde hedeflerinin olduğu yerde buluşmaktır. Bu, uyuşturucuyu daha güvenli kullanmaktan tamamen uzak durmaya kadar uzanan bir yelpazedir.”

HEEPAC bunu, “iyileşme deneyimi yaşamış ya da yaşayan” madde kullanım rehberlerini işe alarak ve akranlarımızın ihtiyaçlarını sokaklarda karşılayarak yapıyor” diye devam etti. “İyileşme bir balon değildir. Madde bağımlılığını tedavi etmek isteyen biri, kliniğin ötesinde barınma, gıda, hijyen ve sosyal etkileşim gibi diğer sağlık ihtiyaçlarıyla da uğraşıyor.”

HEEPAC, Oakland merkezli bir kliniğe ek olarak, düzenli danışmanlık, şırınga değişimi, aşırı doz eğitimi, HIV ve Hepatit C testi, apse yara bakımı ve Narcan taşıma ve kullanma eğitiminin yanı sıra bu hizmetleri sağlayan mobil birimlere ve navigatörlere sahiptir.

Courtney, “Bu, Kaiser gibi bir ‘sağlık evi’ yaratmakla ilgili değil – oraya geleneksel olarak güvenli uyuşturucu araçları veya yiyecek almak için gitmezsiniz veya sadece uyuşturucu kullanımınızla ilgili hoşlanmadığınız şeyler hakkında değil, aynı zamanda hoşlandığınız şeyler hakkında da samimi bir konuşma yapmazsınız” dedi.

“Bizim için mesele, insanların ihtiyaç duyduğu her yerde yuva kurmak… Biz size ne yapmanız gerektiğini söylemek için burada değiliz. Biz yol göstericiyiz. Adil sağlık hizmeti, bu hizmete erişenlerin bize ne istediklerini söylemesi ve bizim de size oraya nasıl ulaşacağınızı söylememiz anlamına gelir. Kendi hayatınızın uzmanı sizsiniz.”