California fırtınalara karşı hazır mı?

California fırtınalara karşı hazır mı?

Geçen kış yaşanan bir düzine “atmosferik nehir” hafızalarınızdan silinmişse, Tabiat Ana sırılsıklam bir hatırlatma yapmaya hazırlanıyor; Batı Yakası’nın bazı bölgeleri hafta ortasına kadar bir aylık yağmura kavuşacak ve Noel zamanı da hemen arkasından bir yağmur daha yağacak.

Fırtınalar, meteorologların önümüzdeki yıl Kaliforniya’da daha fazla sağanak yağış ve daha yüksek sıcaklıklar vaat ettiğini söylediği periyodik El Niño hava modelinin bir parçası.

Kaliforniya Valiliği Acil Durum Hizmetleri Ofisi (OES), Listos California, Ethnic Media Services ve California Black Media ile birlikte, aşırı hava koşullarının getirebileceği felaketleri en aza indirmek umuduyla, Kaliforniyalıların eyaletin çeşitli bölgelerinde meydana gelmesi muhtemel sel, şiddetli rüzgar ve soğuk hava koşullarına hazırlanmalarına yardımcı olacak güvenlik ipuçları, tavsiyeler ve kaynaklar sunan bir basın brifingi düzenledi.

OES’den Diana Crofts-Pelayo, “Afete hazırlanmak, fırtınalar başlamadan önce atabileceğiniz basit ama önemli adımlarla başlar” dedi:

safelistoscalifornia.org/alerts adresinden yerel olarak spesifik, potansiyel olarak hayat kurtarıcı acil durum uyarıları için kaydolun.
Sizin ve ev halkınızın nerede buluşacağına dair planlar yapın, böylece bir kriz meydana geldiğinde farklı yerlerde olsanız bile yeniden bir araya gelebileceksiniz.
Evinizi aceleyle terk etmeniz gerektiğinde yanınıza alabileceğiniz temel şeyleri içeren bir “gitme çantanız” olsun.
Ve basit sağduyunuzu kullanmayı unutmayın. Örneğin, araba kullanıyorsanız ve barikatlarla karşılaşırsanız, etrafından dolaşmayın! Crofts-Pelayo, bir arabanın 12 inç kadar küçük bir suda sürüklenebileceği konusunda uyardı. “Eğer orada bir barikat varsa, bunun bir nedeni vardır. Sakın geçmeyin!

“Geçen yıl su basan bölgelerde mahsur kalan insanlarla ilgili çok fazla üzücü hikaye yaşandı” dedi. Benzer şekilde, yayalar da 5 santim gibi küçük bir hızla akan suyun gücüyle sürüklenebilirler. “Fırtınalar ve şiddetli rüzgarlar sırasında evinizden çıkmayın” uyarısında bulundu. “Saatte 70 mil hızla esen rüzgarda köpeklerini gezdirmeye çalışırken” devrilen ağaçlar nedeniyle yaralanan çok sayıda insan oldu.

Siz ya da evinizdeki bir kişi temel tıbbi ekipman için elektriğe ihtiyaç duyuyorsa, düzenleme yapmak için elektrik şirketinizle iletişime geçin. Şirketin ağaç devrilmesi gibi yangın riskleri nedeniyle bir bölgede elektriği kesmesi gerekiyorsa, belirli müşteriler için elektriği açık tutmaya öncelik verebilir veya yedek güç kaynaklarının ayarlanmasına yardımcı olabilir.

Ancak Pelayo, kapalı alanlarda jeneratör çalıştırmayın, bu dumanlar ölümcüldür dedi. Ve bu doğrultuda, ısı kaynağı olarak mutfak ocağınıza güvenmeyin. Komşularınızı ve sevdiklerinizi kontrol etmeyi de unutmayın.

Önceden halledilmesi gereken diğer basit şeyler arasında çalışan el fenerleri ve arabada benzin bulundurmak yer alıyor.

Yeterince hazırlıklı olduğunuz sürece karlı dağlarda eğlenin, dedi. Kıyafetleriniz ve arabanız aşırı hava koşullarına uygun değilse, özellikle de orada yaşamıyorsanız, fırtına sırasında gitmeyin. İlk müdahale ekiplerini “aynı anda çok fazla insanı kurtarmaya çalışmak” zorunda bırakmayın.

Aşırı hava koşullarında güvende kalmak için kaynaklar
ListosCalifornia, 13 dilde sunduğu fırtına güvenliği bilgileriyle “Bir Numaralı kaynak” konumundadır: Listoscalifornia.org/StormSeason. “Hava çok soğuksa, hava çok şiddetliyse”, belirli afetler için ısınma sığınakları ve halka açık sığınaklar hakkında bilgi bulabilirsiniz. Bu kaynaklardan yararlanmak için kimlik gerekmiyor ya da kişinin göçmenlik statüsü hakkında herhangi bir soru sorulmuyor. “Bir afet sırasında herhangi bir yardımı kabul etmek, göçmenlik başvurularıyla ilgili ‘kamu suçu’ değerlendirmelerinde sayılmaz” dedi.

“Tek önemsediğimiz Kaliforniyalıların güvende kalması.”

Ayrıca, CAWINTER yazıp 20202’ye göndererek erişilebilen İngilizce, İspanyolca, Hmong ve Pencapça dillerinde kamu güvenliğine ilişkin metin tabanlı bir eğitim programı da mevcuttur.

Ulusal Hava Durumu Servisi Batı Bölgesi meteoroloji uzmanı Bianca Feldkircher, Pasifik rüzgar düzenleri ve Güney Amerika kıyılarından gelen su akıntılarına dayalı olarak aylar öncesinden tahmin edilebilen El Niño ve La Niña hakkında bazı ayrıntılar verdi. Bu yıl olduğu gibi rüzgarlar zayıf olduğunda, akıntılar doğuya, batı Pasifik’ten uzağa döner ve jet akımını güneye çekerek daha şiddetli hava koşullarını beraberinde getirir ve ABD’nin kuzey kesimlerinde daha ılımlı sıcaklıklara yol açar.

Ulusal Hava Durumu Servisi’nin, 1997-8 ve 2015-16 yıllarına rakip olacak ve Haziran ayına kadar uzanabilecek “tarihsel olarak güçlü” bir El Niño sezonu olasılığını %35 olarak öngördüğünü söyledi.

Sigorta poliçelerinde gezinmek
Eyalet Sigorta Bakanlığı’ndan Jazmin Ortega, hava koşullarıyla ilgili felaketlerden sonra sigorta taleplerini bildirmek için çok uzun süren sürecin en iyi şekilde nasıl yönlendirileceğine dair bazı önerilerde bulundu. Ortega, ofisinin, insanların hem sigorta faturalarını ödemeleri hem de hava koşullarından etkilenmişlerse yardımlara erişmeleri için ödemesiz süreyi uzatmak için çalıştığını söyledi – evlerini boşaltmak zorunda kalan insanlar için yaşam masrafları için daha fazla ödenek dahil.

İnsanların, tıpkı deprem sigortası gibi sel sigortasının da standart Kaliforniya ev sigortası poliçeleri kapsamında olmadığını bilmelerini istedi.

“Kaliforniyalıların %2’sinden daha azı buna sahip” dedi.

Sel sigortası, Federal Acil Durum Yönetim Ajansı FEMA tarafından denetlenen Ulusal Sel Sigortası Programı aracılığıyla floodsmart.gov adresinde mevcuttur, ancak ihtiyacınız olabilecek tarihten en az 30 gün önce yaptırmanız gerektiği konusunda uyardı. Yangın sigortası bulmakta zorlananlar için ise California Fair Plan’ı (https://www.cfpnet.com/) tavsiye etti.

Departman, afet yardım bölgelerinde insanların poliçelerinde gezinmelerine yardımcı olan tanıdık bir varlık olmuştur ve insurance.ca.gov adresinden veya 1-800 927-4357 numaralı telefondan insanların taleplerini işleme koymalarına yardımcı olmaya hazırdır. Ayrıca insanların göçmenlik durumlarıyla da ilgilenmemektedir.

İnsanların ek teminata ihtiyaç duyup duymadıklarını görmek için poliçelerini gözden geçirmelerini, nelerin teminat altında olduğunu kendilerine hatırlatmalarını ve hem poliçelerini belgelemelerini – böylece ilgili bilgilere kolayca erişilebileceğini – hem de sigorta için ödediklerini belgelemek için fotoğraf çekmelerini önerdi.

Sosyal medya araç seti
LaMont Digital’den Alf LaMont, Listos California’nın acil durum hazırlığına verdiği önemi “bir olaydan önce kaynakları hazır hale getirmek” olarak tanımladı.LaMont ayrıca geçen yılki fırtınalarda kullanılan en faydalı ve popüler çevrimiçi kaynaklardan bazılarını temel alan bir sosyal medya araç setinin (socialpresskit.com/wetwinter) altını çizdi.

Araç setinde videolar, grafikler ve yerel kaynaklı sanat eserleri de dahil olmak üzere 25 unsur bulunduğunu ve bir düzine dilde yayınlandığını söyledi.