Cage Prisoners Başkanı Rabbani: Obama döneminde teröre karşı savaş politikası arttı

Cage Prisoners Başkanı Rabbani: Obama döneminde teröre karşı savaş politikası arttı

 

 

Cage Prisoners (Kafes Mahkumları) Kurumu Başkanı Muhammed Rabbani, “ABD’nin Guantanamo Hapishanesi’nde tutuklu bulunanların bir çoğu ABD’nin terörizme karşı  savaş ilan etmediği  ülkelerin vatandaşları” dedi.


Merkezi İngiltere’de bulunan ve Guantanamo Hapishanesi’ndeki tutukluların haklarını savunmak için kurulan Cage Prisoners (Kafes Mahkumları) Kurumu Başkanı Rabbani,  yaptığı açıklamada, Başkan Barack Obama’nın 23 Mayıs’ta Guantanamo’nun kapatılacağını söylemesine ilişkin,  “Obama, ABD başkanı seçildiği her iki seçimde de Guantanamo Hapishanesi’ni kapatacağını söylemişti ancak hala kapatmadı. Obama döneminde tutuklananarak Guantanamo’ya götürülenlerin sayısı ABD Eski Başkanı George W. Bush döneminde tutuklananlardan fazla. Bush döneminde tutuklananların bir kısmı serbest bırakıldı fakat Obama döneminde 798 kişi tutuklandı ve hiç biri serbest bırakılmadı” diye konuştu.


Rabbani, Bush tarafından başlatılan ve Afganistan ve Irak işgallerini kapsayan “teröre karşı savaş” politikasına Obama yönetiminin yaklaşımının sorulması üzerine şunları söyledi: “Obama ilk seçildiğinde teröre karşı savaş politikasını sona erdireceğini söylemişti ancak Obama döneminde daha fazla kişi tutuklanarak Guantanamo’ya götürüldü. Çok sayıda sivil de hayatını kaybetti. Obama, bu kapsamda Afganistan’dan askerlerini çektiğini söyledi fakat bazı kaynaklar Afganistan’a  3 askeri birlik daha yerleştirildiğini belirtiyor.”


“Guantanamo’daki  213 tutuklu 11 yıldır mahkemeye çıkarılmadı”


Guantanomo’da yüz gündür açlık grevinin sürdüğünü hatırlatan Rabbani, “Guantanamo’daki farklı ülkelerden insanlar terör suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. Haklarında terör suçuna dair bir delil de yok.  Bu yüzden tutuklular, Guantanamo kapıtılmadan açlık grevlerini sona erdirmeyeceklerini söylüyor” ifadelerini kullandı.


Guantanamo’daki 213 kişinin 11 yıldır mahkemeye çıkarılmadan tutulduğunu vurgulayan Rabbani, “Suçu ispat edilmemiş biri tutuklanamaz ama Guantanamo’daki tutuklular suçları ispat edilmeksizin çeşitli işkencelere maruz kalıyor. Bu şekilde bir tutuklama, Birleşmiş Milletler ve Cenevre Antlaşması’na aykırı” diye konuştu.


Guantamo Hapishane’sindeki tutukluların çoğunun Pakistanlı olduğunu ifade eden Rabbani, şöyle konuştu: “ABD teröre karşı savaşı Irak ve Afganistan’a yönelik başlattı. Ancak teröre karşı savaş çerçevesinde  Sudanlı, Yemenli ve Pakistanlı siviller öldürüldü ve tutuklandı.  Halbuki ABD bu ülkelere savaş açmamıştı. Guantanamo’da  da en çok Pakistanlı Müslüman var ama Pakistan’a karşı savaş açılmamıştı. Pakistan hükümeti, ‘vatandaşlarımızı kurtarmak için her şeyi yapacağız’ diyerek görünürdeABD’ye meydan okuyor fakat perde arkasında ABD’nin tutuklamalarını onaylıyor.”


“Terör suçlamasıyla tutuklanan kadınlar”


Rabbani, ABD’nin terörizm suçlamasıyla kadınları da tutukladığını söyleyerek, Pakistanlı Afiye Sıddıki’nin terör suçlamasıyla Amerika’da tutuklu bulunduğunu belirtti. Rabbani, “Terörizm suçlamasıyla çok sayıda kadın tutuklandı. Bunlardan biri olan Afiye Sıddıki, göz altındayken ABD askerlerine direndiği ve bir ABD askerini öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı ama ABD, Sıddıki’ye atfettiği suçlamaları ispat edemedi” şeklinde konuştu.


“İslamafobi, terörizme karşı savaşın uzantısıdır”


Terörizme karşı savaş politikasının İslamafobiyi ürettiğini söyleyen Rabbani, son 10 yılda İslamafobinin arttığına dikkati çekti. Rabbani, “Teröre karşı savaş politikasının bir uzantısı ve devamı olarak İslamafobi yaratıldı. Müslümanlar belli olaylarla kışkırtılarak ayaklandırıldı, Londra’daki saldırı gibi olaylarla da Müslümanların terörist olduğu imajı verilmek isteniyor” değerlendirmesinde bulundu.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.