Bu yıl ilk defa yürüyüşe Kızılderililer de katılacak

Bu yıl ilk defa yürüyüşe Kızılderililer de katılacak

Uzun zamandır tartışmaların merkezinde olan Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) geçtiğimiz Ocak ayında yeni ve genç başkanına kavuştu. Çiçeği burnunda başkan Ali Çınar, yarım asırlık kurumda bazı değişiklikler yapacağının sözünü verdi. Kurumun mali yapısından icraatlarına kadar bir takım yeniliklere kapı aralayan Başkan Çınar, bu yıl ki Türk Günü Yürüyüşü’ne de ilk defa bir Kızılderili kabilesini getirecek.

Lobi çalışmalarıyla New York, Connecticut ile New Jersey eyaletlerinde yaşayan Türkler tarafından yakından tanınan TADF’ın çiçeği burnundaki başkanı Ali Çınar, 56 yıllık maziye sahip olan Federasyon’a yeni açılımlar kazandıracak mı bunu zaman göstercek.

Uzun yıllardır yalnızca Türkiye’den gelecek maddi desteğe bağlı ve yılın yalnızca mayıs ayında balo ile yürüyüşü yapmaktan ibaret olan TADF, yeni başkan Ali Çınar ile farklı bir kulvara gireceğinin işaretlerini veriyor. Kurumun gelir kaynağında daha kalıcı projeler geliştirme gayretinde olan Çınar, bu konuda büyük firmaların sponsorluğunu alma çabasında. ‘‘Benim en büyük projem Federasyon’a mali kaynak geliştirmek’’ diyen Çınar, bunun yanında Amerikan devletinin derneklere hem federal hem de yerel bütçeden verdiği fonlardan da istifade edebilmek için girişimler başlatacağını belirtiyor.

New York’un ünlü Braynt Park’ın görüştüğümüz Başkan Çınar, Federasyon için yalnızca bina değil hizmet alanlarını genişletme ve bu konuda da lafta değil icraata yönelik birşeyler yapma çabasında.  Ali Çınar, ‘‘Benim 20 genel başkan yardımcı arkadaşım var, her biri bir alanda derinlemesine araştırmalar yapıp projeler geliştiriyor. Bu sayede kurumumuzu kısa ve uzun vadede yol haritası mevcut durumda.’’
TADF’ın en büyük sorunlarından birisinin güven olduğunu belirten Çınar, kurumu koltuk kavgası, siyasi çekişmeler yerine icraat odaklı olacağı sözünü veriyor. Çınar şöyle konuştu; ‘‘İşin doğrusu Federasyon’un bir güven ve imaj kaybı var. Federasyon beklenilen düzeyde değil. Ancak her kesimden Federasyon’un güçlenmesi için bir istek, bir arzu sözkonusu ki bu bize güç veriyor.’’

YÜRÜYÜŞ RENKLENİYOR alitimesquare
Bundan sonra New York’ta yalnızca sabahdan öğle sonuna kadar ancak süren yürüyüş ve parktaki içeriksiz gösteri yerine bu seneden itibaren daha renkli bir uygulama geliyor. Mayıs ayı Amerika’nın Kuzey Doğu eyaletlerinde bu sene Türkler için daha renkli geçecek. 5 Mayıs’da önce Philadelphia birgün sonrasında ise New Jersey’in Paterson şehrinde yürüyecek olan Türkler, 12-19 Mayıs tarihleri arasında ise bir hafta süreyle hergün farklı bir etkinliğe katılma imkanı olacak. Çınar yürüyüş ve öncesi için şunları söyledi; ‘‘New York’ta tam bir hafta süreyle kültürel, sosyal etkinliklerimiz olacak.  Türk Haftası dolu dolu bir hafta olacak. Yine 18 Mayıs’da balomuz olacak ve yürüyüşe de Burak Kut, Eğe ile Demet Sağıroğlu da katılacak. Ayrıca Ankara belediyisinin folklor ekibi gelecek. Genel Kurmay Başkanlığımız’ın Mehter Takımı’nın gelmesi için yazışmalarımız devam ediyor. Aksilik olursa eğer bir belediyemizin Mehtaran Takım’ı ile yürüyüşümüze kesinlikle katılacak.’’

Başkan Çınar, yürüyüşün tamamlandığı ve eğlencenin başladığı park alanının bu sene genişleyeceği müjdesini verdi. ‘‘Park alınındaki kullanım alanını genişlettik ve bundan sonra sahne önünde protokol ve en arkada katılımcılar olmayacak. Yeni düzenleme ile katılımcılar ‘U’ şeklinde sahne etrafında yer alacak’’ diye tarif eden Çınar, yürüyüş kortejinde de maketlerin olacağı bazı yeni dekoratif değişikliklerin de bulunacağını kaydetti.

‘‘YÜRÜYÜŞE AMERİKALI KATILIMI DA OLACAK’’

Ermeni terör örgütü ASALA’nın Türk diplomatlarına karşı düzenlediği saldırıları protesto etmek amacıyla 80’li yıllarında başında yapılmaya başlanılan Türk Günü Yürüyüşü her sene ‘biz bize’ geçmesiyle eleştirildi. Bugüne kadar Türk Günü Yürüyüşü’ne bırakın bir Amerikalı bakan ya da valinin katılımını New York belediye başkanı dahi iştirak etmiş değil. Özellikle geçtiğimiz 4 yıl süresince Türk Günü Yürüyüşü’ne katılım her geçen yıl ciddi oranda azalırken, TADF yönetiminde idelojik çekişmeler sık sık gündeme geldi. Kurumu ideolojik çekişmelerden kurtaracağının altını çizen Çınar, bu yıl ilk defa Türk Günü Yürüyüşü’ne New York senatörü Charles E. Schumer’in katılacağı bilgisini verdi. Çınar, bunun yanı sıra eyalet düzeyinde yine birçok vekilinde kendilerini yalnız bırakmayacağını belirtti.
Amerikalıların yürüyüşe ilgisini arttırmak için çeşitli yollara baş vuran Federasyon bu kapsamda şehir içindeki bisiklet taksilere (pedicab) dahi İngilizce reklamlar veriyor.  

75718-004-183237D8
KIZILDERİLİLER DE TÜRKLERLE YÜRÜYECEK

Çınar’ın Federasyon için yalnızca mali kaynakları geliştime, yürüyüşe olan ilgi alakayı çoğalatma değil Kızılderilileri de kendi çatıları altına çekebilme gayreti sözkonusu. Çınar Kızılderililer ile ilgili yapacakları çalışmayı şöyle özetliyor; ‘‘Bu seneki yürüyüşümüze Oneida kabilesi ilk defa katılacak. Park’ta da bizim ile olacaklar.  Bununla da kalmayıp mayıs ayı içinde de Türk-Kızılderililer Dostluk Cemiyeti’ni kuruyoruz.’’

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.