Boston saldırısında son gelişmeler!

Boston saldırısında son gelişmeler!

Boston Maratonu’na bombalı saldırı yaptığı gerekçesi ile polisin Trasnaev kardeşlerden Tamerlan’ı (26) ölü Djohar’ı (19) ise ağır yaralı ele geçirmesinden sonra olay ile ilgili hemen hergün yeni iddialar ekleniyor. Boston Maratonu saldırıları ile ilgili son gelişmeler şöyle;


*Federal Soruşturma Ofisi (FBI) son olarak ağır yaralı ele geçirilen Djohar’ın kardeşi ile birlikte ABD’nin bağımsızlık günü olan 4 Temmuz kutlamalarında canlı bomba olmaya niyetlendiklerini söylediğini savundu. İsmini açıklamayan FBI yetkilileri, Djohar’ın son ifadesinde kardeşi Tamerlan ile nihayetinde düdüklü tencere içine bomba ile yine el yapımı patlayıcılar yapmaya karar kıldıklarını itiraf ettiğini açıkladı.  


*Nisan ayının 15’inde yapılan saldırı sonunda 3 kişi yaşamını yitirmiş 200’den fazla insan yaralanırken olaydan dört gün sonra Tamerlan güvenlik güçleri tarafından ölü ele geçirilmişti. Massachusetts Adli Tıp Merkezi sözcüsü Terrel Harris, Tamerlan’ın neden öldüğüne dair bilgiyi henüz kamuoyu ile paylaşamayacaklarını söyledi. Harris, Tamerlan’ın hayatını kaybetme nedenini ancak ölüm belgesinin imzalandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.


*Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Boston Maratonu bombalama eylemini gerçekleştirdiği iddia edilen Djohar’a yardım ettiği gerekçesi ile gözaltına alınan Diyaz Kadirbayev ile Azamat Tazhayakov’un adaleti engelleme suçlaması ile polis tarafından tutuklandığını bildirdi. Bakanlık, ‘‘Vatandaşlarımızın Boston Maratonu’na bombalı saldırı yapma suçlaması ile tutuklanmadıklarının altını çizmek isteriz. Onların (iki Kazak öğrenci için) gözlantına alınma nedenleri delilleri ortadan kaldırmak’’ diye ifade edildi.  


*Yetkililer gözaltına alınan üç öğrencinin Djohar’a yardım etme suçu ile tutuklandıklarını söyledi. Yetkililer üç öğrencinin Djohar’a saldırıdan sonra yardım ettiğini ifade ederken bu yardımın neler olduğu konusunda henüz bir ayrıntı vermedi.


*Diyaz Kadirbayev’in avukatı, müvekkilinin suskunluğunu sürdürdüğünü zira henüz ne ile suçlandığını ve de bombalama olayı ile kendisinin nasıl ilişkilendirildiğini bilmediğinden olduğunu açıkladı.


*Azamat Tazhayakov’un avukatı ise müvekkilinin olay ile ilişkilendirilmesi karşısında şok yaşadığını ve çok korktuğunu söyledi. Avukat Harland Protass, müvekkilinin suskunluğunu sürdürdüğünü ancak güvenlik güçlerine doğrunun ortaya çıkması için de yardımcı olduğunu vurguladı.


*FBI yetkilileri CNN’e yaptığı açıklamada Djohar’ın olduğu iddia edilen diz üstü bilgisayarı bulduklarını söyledi. Ancak yetkililer diz üstü bilgisayarı ne zaman, nasıl bulduklarına dair ayrıntı vermedi. Geçtiğimiz hafta FBI, Djohar’a ait olan diz üstü bilgisayarı öğrencisi olduğu üniversitenin bahçesinde dahi yaptıkları tüm aramalara rağmen bulamadıklarını açıklamıştı.


*Ölü elegeçirilen Tamerlan Tsarnaev’in dul eşi Katherine Russell, olayı araştıran güvenlik güçlerine eşi ile son olarak fotoğrafının ‘zanlı’ olarak kamuoyuna açıklanmasından sonra telefon ile görüştüğünü söylediği öğrenildi.


*FBI gözlatına alınan üç zanlı hakkında delil toplamaya devam ederken mahkemeye çıkacakları 14 Mayıs öncesinde üç öğrencinin kefaletle salınmasına izin verilebileceği tahmin ediliyor.


*FBI yetkililerinin iddiasına göre Djohar, Boston Maratonu bombalı saldırısından bir ay kadar önce Kadirbayev ile Tazhayakov’a nasıl bomba yapıldığını öğrendiğini söylediğini iddia etti. FBI ayrıca Djohar’ın saldırıdan sonra Kadirbayev’den saçlarını kısa kesmesini istediğini söylediğini açıkladı.


*FBI 18 Nisan’da saldırının zanlısı olarak Djohar ve kardeşinin fotoğraflarının basına verilmesinin ardından Kadirbayev arkadaşına telefonu ile gönderdiği mesajında, ‘‘Zanlı sana benziyor’’ diye yazdığını kaydetti. Djohar’ın Kadirbayev’e cevaben ise, ‘‘Lol, odama gel ve ne istiyorsan al’’ şeklinde karşılık verdiği kaydedildi.


*FBI, gözaltına alınan üç öğrencinin Djohar’ın odasına giderek sırt çantasındaki içi boşaltılmış havaifişekleri çantasından boşalatmaya yardım ettiklerini yeminli ifadelerinde söylediklerini aktardı. FBI ayrıca Kadirbayev’in Djohar’ın bombalı saldırıya katıldığını çantasındaki boş havaifişekleri boşalttığı zaman anladığını da itiraf ettiğini söyledi.

 

*Massachusetts savcılığı Kadirbayev ile Tazhayakov’un suç delillerini örtbas etmek ve adaleti engellemek suçlamasıyla tutuklanmalarını isteyeceği belirtiliyor. Savcılık, gözaltına alınan 3. şahıs olan Robel Phillipos’un ise kolluk güçlerine yalan söyleme iddiasyla suçlandığı kaydedildi.


*Kadirbayev ile Tazhayakov için savcılığın en fazla 5 yıl hapis ile 250 bin dolar ceza isteyeceği belirtiliyor. Phillipos için ise savcılık makamı en fazla 8 sene ile 250 bin dolar talep edeceği kaydediliyor.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.