BM’den Rusya’ya sert işkence eleştirisi

BM’den Rusya’ya sert işkence eleştirisi

Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceyle Mücadele Komitesi açıkladığı raporda, Rusya’yı işkence iddiaları karşısında gereken adımları atmaması ve bu konuda araştırma yapan insan hakları avukatları ve gazeteciler hakkındaki tutumundan dolayı sert bir şekilde eleştirdi.

Bağımsız uzmanlar arasındaki görüşmeler sonrası açıklanan raporda, ülkedeki tutukluların işkence ve kötü muamele şikâyetlerindeki rakam ile Rus makamlarınca açıklanan rakamlar arasındaki büyük farkın endişelere sebep olduğu ifade edildi. Hükümet, ‘ülke genelinde işkence ve kötü muamelenin durdurulması ve sorumluların cezasız bırakılmaması konusunda acil ve etkili tedbirler almaya’ davet edildi.

Rusya’da son günlerde Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteğiyle yapılan yasal değişikliklerin de komiteyi rahatsız ettiği görüldü. Komite, yasadaki mevcut değişikliğin vatan hainliği olgusunu çok genişlettiği ve bunun hükümet karşıtı herhangi birinin hain olarak ilan edilmesine yol açabileceğini işaret etti ve yine Putin’in destek vereceği yeni bir kanunun gerektiği belirtildi.

Ülkedeki işkence iddialarının artması üzerine‘Araştırma Komitesi’nin kurulması takdirle karşılandı ancak kurumun tarafsızlığı ve etkiliği konusunda endişelerin olduğu belirtildi. Endişelere sebep olarak ise komitenin başına getirilen Alexander Bastrykin’in Rusya’da yayın yapan Novaya adlı gazetenin yardımcı editörünü yayınlanan bir eleştiri yazısından dolayı tehdit ettiği iddiaları gösterildi. Ayrıca konunun Rus mercileri tarafından araştırılmasına rağmen herhangi bir yaptırım kararının alınmadığının da altı çizildi.

Raporda ayrıca insan haklarını raporlayan ve gözlemleyen organizasyonlara yönelik gözdağı, sindirme ve saldırı hadiselerindeki artışa da dikkat çekildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.