Blackwater çalışanları suçlu bulundu

Blackwater çalışanları suçlu bulundu

Blackwater Worldwide’ın dört eski çalışanı 2007 yılında Irak’ta 14 silahsız sivili öldürmek suçundan 30 yıl ile ömür boyu arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldılar.

Washington’da görülen federal davada hakim Nicholas A. Slatten’a ömür boyu, Paul A. Slough, Evan S. Liberty, Dustin L. Heard’a ise 30 yıl bir gün hapis cezası verdi.

Slatten dörtlü içinde bilerek adam ölürmekten ceza alan tek kişi. Olay günü silahsız Iraklılara otomatik tüfeklerle ateş açıp el bombas kullanmıştı.

Diğer üç kişi ise çok sayıda cinayet ve cinayete teşebbüsten hüküm giydi.

Hakim Royce C. Lamberth kararla ilgili olarak, “Açıkça bu iyi genç adamların panikledikleri anlaşıldı” dedi.

Savunma tarafı kararı üst mahkemeye taşıyacağını açıklasa da bu dava ile ilk defa ABD’nin iş verdiği özel şirketlerin mensuplarının yurtdışındaki görevleri esnasında yaptıklarından dolayı tutuklanabilecekleri görüldü.

Blackwater çalışanları kendilerine ateş edildiği ve başka bir ekibin ABD’li çalışanları tahliye etmeye çalışırken kendilerinin de yolu açmak için böyle davrandıklarını söylemişti.

Savcılık makamı davada Blackwater çalışanlarının Iraklı sivillere karşı vahşet suçu işlediklerini iddia etmişti. Olay günü orada bulunan diğer şirket çalışanları da arkadaşlarının uyarı yapmadan sivillere ateş açtıklarını söylemişti.

Washington Post konuyla ilgili haberinde, mahkeme önünde hem kurbanların hem de sanıkların yakınlarının sessiz bir şekilde kararın açıklanmasını beklediklerini yazdı.

Kararın açıklanmasından önce Paul Slough’un eşi Christin ise yedi yıl boyunca sessiz kaldıklarını ancak artık davanın adaletsiz bir yargılama olduğu göründüğü için seslerini çıkaracaklarını söyledi.

2007 yılında Bağdat’ta açılan ateş sonucu 14 Iraklı ölmüş, pek çoğu da yaralanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.