Blackwater 17 farklı suçlamaya karşılık 7.5 milyon dolar ile kurtuldu

Blackwater 17 farklı suçlamaya karşılık 7.5 milyon dolar ile kurtuldu

Uluslar arası güvenlik şirketi olan ve eski adıyla Blackwater güvenlik firması Amerikan federal mahkemesinde görülen davada anlaşma yoluna giderek 7.5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Kuzey Carolina eyaletinde görülen dava da salı günü karar çıktı. Yeni adı ile Academi LLC olan Blackwater özellikle Irak savaşında yaptığı işkence ve infazlarla sık sık gündeme gelmişti. Şirket hakkında sürdürlen 17 ihlal suçlamasında bölge mahkemesi davalıların anlaşmaya vardığını bildirdi. Şirket, ABD Adalet Bakanlığı ile davalıydı.

Irak ve Afganistan savaşlarında gerçekleştirilen operasyonlar çerçevesinde ABD devletinden milyarlarca dolar değerinde ihaleler kazanmış olan Academi şirketi, Adalet Bakanlığı ile yürüttüğü pazarlığı neticeye ulaştırdı. Uzun süredir devam eden davada Academi güvenlik firması hakkında yürütülen suçlamaların düşmesi karşılığında 7.5 milyon dolar ceza ödemeyi ve denetlenmeyi kabul etti.

Eski Başkan George W. Bush döneminde Beyaz Saray’da ciddi itibarı olan güvenlik firmasına yönetilen suçlamalar arasında, yasadışı yollarla otomatik silahlara sahip olmak, yabancı hükümetlere izinsiz askeri teçhizat satmak, Ürdün kralına silah temini, askeri zırhlı araç taşımasına dair bilgileri İsviçre ve Danimarka ile Amerika’nın izni olmadan paylaşmak yer alıyordu.

1997 yılında Kuzey Carolina’da eski Deniz Komando özel birliği olan SEAL dan emekli Erik Prince tarafından kurulan Blackwater, özellikle Irak savaşında üst üstte aldığı ihaleler ile uluslar arası kamuoyunun dikkatini çekmişti.

İsim değişikliğine gitmeden önce şirket 2004 yılında görevli dört güvenlik görevlisini Felluce kentine göndermiş ve burada direnişçiler tarafından öldürüldükten sonra ikisinin cesedi bir köprüden sarkıtılmıştı. Yine Blackwater ismi ile devam ettiği 2007 yılında Amerikan askeri konvoyunun geçiş güvenliğini sağladığı Bağdat’ta sivillerin üzerine ateş açmış ve 17 insanı katletmişti.   

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.