Beyaz Saray: İran’ın nükleer çalışmalara hız vermesi tansiyonu yükseltir

Beyaz Saray: İran’ın nükleer çalışmalara hız vermesi tansiyonu yükseltir

Beyaz Saray, İran’ın Natanz’daki tesisinde uranyum zenginleştirme çalışmalarına hız verdiği yönündeki iddialar karşısında bu ülkeyi uyardı. Böyle bir gelişmenin bölgedeki tansiyonu arttıracağına dikkat çeken Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney, mevcut gelişmenin İran’ın uluslararası toplumdan daha çok soyutlanmasına davet çıkardığını söyledi.

İddialara göre İran yönetimi geçtiğimiz hafta Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA)’na nükleer çalışmalarına hız vereceği yönünde bir mektup gönderdi. Kuruma bundan sonra Natanz’daki tesislerinde modern santrifüjler kullanacağını bildiren İran’ın, IR-1 model eski santrifüjler yerine yeni geliştirilen IR-2M’leri kullanacağı belirtiliyor.


Beyaz Saray’da gazetecilerin bu konudaki sorularını cevaplayan Carney, “İran’ın kaç adet santrifüjler yükleyeceği ve bunu ne zaman yapacağı ile ilgili bir belirti yok. Ancak IAEA’nin geçmiş raporlarından da anlaşılacağı üzere bu bir sürpriz olarak görülmemeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişmeyi ‘İran’nın yeni bir provakatif adımı’ olarak niteleyen Carney, “ Bu sadece İran’ın uluslararası toplumdan daha fazla soyutlanmasına davet çıkarıyor.” şeklinde konuştu.

Carney konuşmasının devamında, “Biz hala çalışmaların diplomasi ile sürdürülebilmesi için zaman ve durumun olduğuna inanıyoruz. Ancak bu gibi davranışlar İran hakkındaki tedirginliğini çözüme ulaştırmak isteyen uluslararası toplumun çabalarına gölge düşürüyor.” dedi.

Konunun duyulmasının ardından bir tepki de İsrail’den geldi. İran’ın nükleer çalışmalarını kendileri için tehdit olarak gören İsrail gelişmeyi kınadı. İsrail yetkililerince yapılan açıklamada, “Dünya İran ile yeni nükleer müzakerenin nerede ve ne zaman yapılacağını tartışırken İran, nükleer bomba elde etme yolunda hızla ilerliyor. Uluslar arası toplum İran’ın nükleer silah edinmesine izin vermemeli.” ifadeleri kullanıldı.

İran, halen uranyum zenginleştirmede kullandığı 1970’lerden kalma ve sık arıza yapan IR-1 santrifüjlerini değiştirmek için uzun yıllardır çaba gösteriyordu.

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.