Apple FBI tartışmasının perde arkası nedir? FBI ne istiyor? Apple neden karşı?

Apple FBI tartışmasının perde arkası nedir? FBI ne istiyor? Apple neden karşı?

Apple ile FBI arasındaki tartışma giderek büyüyor.

Mahkemenin San Bernardino saldırganlarından Syed Farook’a ait olan iPhone’un bilgilerine ulaşmak için Apple’ın FBI’a yardım etmesi kararına şirket itiraz etmiş, bundan sonra da olay büyümüştü.

FBI NE İSTİYOR?

Apple ürünleri oldukça spesifik şifreler ile koruyor. Şayet bir Apple ürününün kullanıcı tarafından belirlenmiş 4 haneli kodu 10 kere yanlış girilirse içindeki bütün bilgiler siliniyor.

Şimdi FBI Farook’un telefonunda bulunan fotoğraf, mesaj ve diğer verilerin kaybolmasını istemiyor.

Mahkeme kanalıyla FBI Apple’dan Farook’un iPhone 5C telefonu için özel bir yazılım istiyor. Bu yazılımda sadece Apple’ın bildiği, her iPhone için ayrı üretilen güvenlik imzası kullanılacak. Program Farook’un telefonuna FBI’ın misafir kullanıcı olduğunu ve ne kadar hatalı şifre girilirse girilsin içindeki bilgileri silmemesini söyleyecek.

Bu program telefona yüklendikten sonra FBI şifreyi kırmak için telefonu kendi bilgisayarlarına bağlayacak. Saniyede 12 ayrı 4 haneli şifre deneyebilen bilgisayarların yardımıyla 30 dakikada şifrenin kırılacağı düşünülüyor.

APPLE NEDEN KARŞI?

Bu yazılımı mahkeme sadece bir kullanımlık ve Farook’un telefonu için istiyor. Fakat, FBI bu yazılımı daha sonra başka iPhone 5C’lerin araştırılması için kullanıp kullanmayacağını belirtmiyor.

Apple mahkemenin istediği yazılımı yaparlarsa bunun FBI veya başka biri tarafından defalarca kullanılabileceğini belirtiyor.

Şayet bir bilgisayar korsanı Apple veya FBI’ı hacler ve bu kodu alırsa, istediği her iPhone 5C’in şifresini kırıp telefondaki bütün bilgilere ulaşabilir. Apple’ın Tim Cook imzalı mektubunda da belirttiği en büyük çekincesi bu durum.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.