Ankara’nın hesabı, Washington’a uymadı

Ankara’nın hesabı, Washington’a uymadı

Amerikan Türk Konseyi (ATC) Başkanı ve CEO’su emekli büyükelçi Jim Holmes’un Ankara’nın baskıları sonucu sunduğu istifası, yönetim kurulunca reddedildi.

ATC tarafından önceki akşam yapılan yazılı açıklamaya göre, Yönetim Kurulu Başkanı eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı General Jim Jones, istifa eden Holmes ve İcra Direktörü Canan Büyükünsal’dan görevlerinde kalmalarını rica etti. İkili de ‘daha yumuşak bir geçiş’e imkân vereceği gerekçesiyle istifalarını geri çekti.

Jones, ATC’nin Türk-Amerikan ilişkilerini ilerletme görevini ancak ‘Washington ve Ankara’nın diktelerinden bağımsız bir sesle’ yürütebileceğini söyledi. Erdoğan hükümeti ve yandaş işadamlarınca son dönemlerde ATC başkanı Holmes aleyhine el altından yürütülen kampanya, Washington’da tepkiye yol açmıştı. Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’a rahatsızlığını iletmişti. Kuvvetli bir duyuma göre Nuland, ‘Cadı avınız daha ne kadar sürecek?’ ifadesini de kullanmıştı.

Tüm baskılara rağmen ATC Yönetim Kurulu’nun Holmes’a sahip çıkması, siyasi gözlemcilerce Erdoğan hükümeti ve yandaşlarına ‘cadı avını ABD’ye taşımayın’ mesajı olarak yorumlanıyor. Hükümet cenahı, Holmes’un istifasında rolü olduğunu kabul etmiyor. Ancak güvenilir birçok kaynaktan alınan bilgiler, aksini ortaya koyuyor. Holmes’un 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk skandalının ardından hükümeti yer yer eleştirdiği için Ankara’nın kara listesine girdiği tahmin ediliyor. ATC üyelerine gönderilen bir bültende Today’s Zaman’dan yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili alıntılar yapılmasının hükümet çevrelerini rahatsız ettiği bildiriliyor.

ATC, Türkiye ile ABD arasında ticari, askeri, siyasi ve kültürel bağların güçlendirilmesini hedefleyen yüksek profilli bir iş dünyası kuruluşu. Üyeleri ve sponsorları arasında her iki ülkenin önde gelen şirketleri bulunuyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.