Amerikalı vekillerden ‘dershane yasağı’ yorumu: Teşebbüs hürriyetine aykırı, anlamak mümkün değil

Amerikalı vekillerden ‘dershane yasağı’ yorumu: Teşebbüs hürriyetine aykırı, anlamak mümkün değil

ABD’li Cumhuriyetçi Milletvekili Charlie Dent, dershane kapatmanın teşebbüs hürriyetine aykırı olacağını söyledi. Eğitime erişimi engellenmenin herhangi bir ülkenin yararına olmayacağını belirten Dent, böyle bir kararın alınmasını anlamakta güçlük çektiğini ifade etti.

ABD’li federal 5 milletvekili Türkiye’de dershanelerin kapatılması kararını Zaman Amerika’ya değerlendirdi. Eğitimde öğrencilere farklı fırsatlar sunulmasının önemine dikkat çeken milletvekilleri, ABD Başkanı’nın dershane dahil özel teşebbüs sayılan kurumları kapatmaya kanunen hakkı olmadığını ifade etti.

steveeeCumhuriyetçi Parti Milletvekili Charlie Dent, ABD’nin özel eğitim kurumları noktasında güçlü bir geleneği olduğunu dile getirdi. Harvard ve Yale gibi üniversitelerin özel teşebbüsler olduğunu hatırlatan Dent, özel eğitim kurumlarının devlet kurumlarından daha önde olduğunu vurguladı. Türkiye’ye yaptığı bir gezi sırasında bazı eğitim kurumlarını ziyaret ettiğini bunların arasında dershanelerin de bulunduğunu ifade eden Dent, “Belki de bu yüzden gençler yüksek öğretimden mahrum kalacak ve üretken bir vatandaş olmayacak.” dedi. Hükümetin eğitime erişmek isteyen gençleri engellemesini anlayamadığını kaydetti.

“HÜKÜMET ÖZEL TEŞEBBÜSLERİ KAPAMAMALI”

Cumhuriyetçi Milletvekili ve ABD Kongresi Türkiye Dostları üyesi Steve Stockman, Türkiye’nin özel teşebbüsleri engellememesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin hazırlık kurslarının faaliyetlerini durdurmaması gerektiğini ifade eden Stockman, Türk ekonomisinin son dönemde özel teşebbüsler ile ilerlediğini hatırlatarak geriye gidilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

ABD’de böyle bir gelişmenin yaşanması durumunda ailelerin tepkilerinin nasıl olacağını değerlendiren Stockman, “Aileler şoka girerdi. Başkan’a bunu yapamazsın derlerdi.” dedi.

ABD BAŞKANI KANUN ÖNÜNDE BÖYLE BİR HAKKI YOK

Demokrat Parti Milletvekili Xavier Becerra, Türkiye, ABD veya dünyanın neresi olursa olsun gençlere  fırsatlar verilmesinden yana olduğunu söyledi. Türkiye veya dünyanın hangi köşesi olursa olsun ilerleme kaydedilmesi için gelecek nesillerin iyi yetiştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Dershane konusunda ABD yönetiminin benzer bir girişimde bulunamayacağını belirten Becerra, “ABD’de başkanın böyle bir girişimde bulunacağına ihtimal vermiyorum. Kanun önünde böyle bir hakkı yok bu ülkede.” dedi.

Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Mark Meadows eğitim ekonomik refahın temeli Türk hükümetinin atacağı adımın takdir edilmesi için gelişime yönelik olması gerektiğini, Demokrat Parti Milletvekili Pete Gallego ise hükümetlerin kendi kararlarını kendi yararlarına olacakları şekilde alabileceğini ifade etti. İki milletvekili de ABD’de benzer bir gelişmenin yaşanmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.