Amerika’da Yüksek Mahkeme, sağlık reformunu görüşüyor

Amerika’da Yüksek Mahkeme, sağlık reformunu görüşüyor

ABD Yüksek Mahkemesi, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin en önemli icraatlarından biri olan sağlık reformu yasasını görüşmeye başlarken, mahkeme binası dışında da yasanın savunucuları ve muhalifler gösteri yaptı.

Basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği eylemler sırasında, yasanın destekçileri ve muhalifleri arasında zaman zaman hararetli tartışmalar da yaşandı. Ellerinde Amerikan bayrakları ve ABD Anayasası taşıyan bazı göstericiler, pankartlar açıp, sloganlar atarak ve şarkılar söyleyerek seslerini duyurmaya çalıştı.

Eylemlere katılanlar, sağlık reformuna ilişkin görüşlerini AA muhabirine anlattı.

Andrew Harriston adlı öğrenci, ABD’nin süper güç olmayı sürdürmek için genel sağlık sigortası sistemine sahip olmasının çok önem taşıdığını savundu. Bunun tüm Amerikalılar için bir ”hak” olduğunu ifade eden Harriston, Yüksek Mahkeme’nin sağlık reformunun taşıdığı faydaları göreceği ve bu konuda olumlu karar vereceğine dair iyimser olduğunu belirtti.

Emekli öğretmen Ray Miles da diğer bütün ülkeler halklarına genel sağlık sigortası hizmeti sunarken, ABD’de 50 milyon kişinin sağlık sigortasının olmadığına ve her yıl 45 bin kişinin, sağlık sigortaları olmadığı için yaşamlarını yitirdiğine dikkati çekti.

Miles, ABD’deki sağlık sigortası şirketlerinin, önceden var olan sağlık koşulları nedeniyle bazı kişilere sağlık sigortası hizmeti vermeyi reddettiğini, bunun da ötesinde, asgari ücretle çalışan birçok Amerikalı’nın sağlık sigortasından faydalanabilmek için yeterli maddi imkana sahip olmadığını belirtti.

Sağlık reformu yasasına karşı çıkanlar ise reformun, hükümete insanlar üzerinde çok müdahaleci ve onlar adına karar verici bir güç sağladığı görüşünde.

Cindy Wilkerson adlı bir Amerikalı, sağlık sistemi konusunda bir reforma ihtiyaçları olduğunu, ancak Obama’nın çıkardığı yasanın kötü bir yasa olduğunu düşündüğünü kaydederek, ”Hükümete insanlar ve kararları üzerinde çok fazla güç tanıyor. Sağlık konusunda doktorlar ve hastaları karar mekanizmasının dışında tutarak, bu konuda tüm gücü hükümetin eline sunuyor” diye konuştu.

Ron Kirby adlı bir diğer Amerikalı da Obama’nın sağlık reformu yasasının Anayasa ve hakları ihlal ettiği görüşünde. Reformun, hükümetin halk üzerinde çok fazla söz sahibi olmak için giriştiği bir icraat olduğunu savunan Kirby, ABD’de şu an herkesin yararlanabileceği bir sağlık sistemi olduğunu, tedavi için hastanelere giden hiç kimsenin geri çevrilmediğini söyledi.

Kirby, Obama yönetimini halka çok fazla müdahaleci olmakla eleştirerek, ”Bu gidişle ne yediğimizi bile düzenlemek isteyecekler” dedi.

Sağlık reformu yasasının Yüksek Mahkeme’de iptal edileceğinden çok ümitli olduğunu kaydeden Kirby, ”Herkesin bu konuda tartışıyor olması iyi bir şey. Yasadaki bozuk tarafları düzeltmek için çok daha iyi çözümler getirileceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Bu arada bir grup sağlık çalışanı da Yüksek Mahkeme binası önüne gelerek Obama’nın sağlık reformu yasasına destek verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.