Aile İçi Şiddet “İyileştirilebilir ve Önlenebilir”

Aile İçi Şiddet “İyileştirilebilir ve Önlenebilir”

Austin’deki Texas Üniversitesi’nde birinci sınıf öğrencisi olan Deborah Tucker, kampüs yaşamını, büyüdüğü güvenli ve sevgi dolu evin bir uzantısı olarak göremedi.

Austin’de arkadaşları ile birlikte yaşadığı sırada başına gelen taciz olayını Ethnic Media Service’in bilgilendirme toplantısında anlattı. Austin’de bir adam Tucker’ı ve iki oda arkadaşını ürkütücü bir adam taciz etti. Onları takip etti ve dairelerine girmeye çalıştı, bu yüzden onu ihbar ettiler. Polis onu yakalayamadı ama bir hafta boyunca evini gözetlediler. Takipçi izliyordu.

“Polisler çekilir çekilmez adam tekrar içeri girdi. Ve ne yazık ki, o hafta sonu bizimle kalan bir arkadaşımız vardı ve ona saldırdı” dedi Tucker, Ethnic Media Services tarafından düzenlenen 28 Ekim basın toplantısında.

Tucker o zamandan beri kadınlara yönelik şiddete karşı mücadele ediyor. Austin Tecavüz Krizi Merkezi’ni, Austin Hırpalanmış Kadınlar Merkezi’ni kurdu ve Ulusal Aile İçi ve Cinsel Şiddet Merkezi’nin (NCDSV) şu anki başkanıdır.

Tucker, “Bu işi yapan bu parlak beyaz saçların her birini hemen hemen kazandım” diyor.

Blue Shield of California Foundation iletişim görevlisi Jenna Lane, “yarıdan fazlasının yakın ve kişisel deneyime sahip olduğu” Kaliforniya da dahil olmak üzere dünyanın her yerinde aile içi ve cinsel şiddet yaşanıyor. “Gerçekten her yerde, bu da rahatsız edici.”

Hırpalanmış kadınları düşündüğünüzde, onların fiziksel yaralanmalarını düşünürsünüz. Ancak aile içi şiddet (DV), başka yaralanmalara neden olan birçok taciz edici davranışı içerir.

“Duygusal da olabilir. Birinin parasını kontrol etmek veya işinden kovulması gibi finansal olabilir…. Birini göçmenlik ile tehdit etmek gibi yasal olabilir” diyor Lane. Asıl soru “Bununla ilgili ne yapmalı?”

Ekim, Aile İçi Şiddet Farkındalık ayıdır ve vakıf, önleme, iyileştirme ve diğer kaynaklar hakkında bilgi sunan Aile İçi Şiddete Son Verelim adlı yeni bir web sitesini kullanıma sundu.

“DV her yerde; İyileştirilebilir: önlenebilir, ”diyor Lane.

1996’da Ulusal Aile İçi Şiddet Yardım Hattı’nın kurucularından olan Tucker, 1974’te, Senatör Joe Biden’ın Kadına Karşı Şiddet Yasası’nın (VAWA) ilk yorumu üzerinde çalışmasına yardımcı olmak için Washington’a gitti. En son Mart 2022’de olmak üzere birkaç kez yeniden yetkilendirildi.

Yasa, farklı DV programları için fon sağlamak, mağdurlara zorunlu tahkim yerine mahkemeye gitme seçeneği vermek ve aile içi şiddete maruz kalan LGBTQ+ mağdurları da dahil olmak üzere yetersiz hizmet alan ve marjinalleştirilmiş topluluklardan hayatta kalanlara yönelik hizmetleri ve desteği artırmak da dahil olmak üzere bir dizi destekleyici hizmete yetki veriyor.

DV ile ilgili iyi istatistikler elde etmek zordur. Yakın ortaklar arasında çok fazla DV meydana gelir ve genellikle bildirilmez.

Devletler ayrıca DV’yi farklı şekilde tanımlar; bu, tek bir eyaletteki çeşitli devlet düzeyindeki kurumlar arasında bile var olan bir sorundur. Örneğin, Kaliforniya mahkemelerinde ceza davaları için bir ceza kanunu, aile mahkemesini kontrol eden bir aile kanunu ve hukuk mahkemesi için medeni kanun vardır.

Pallavi Dhawan, “Aile içi şiddet, aynı eyaletteki bu kodlar arasında tek tip olarak tanımlanmadı bile” diyor.

Dhawan, Los Angeles Bölge Savcılığının Aile İçi Şiddet Biriminde savcıydı. “13 yılımı gerçekten korkunç cinayet, tecavüz ve cinayete teşebbüs vakalarıyla uğraşarak geçirdim” diyor. Ve Dhawan bunda iyiydi. 2019 yılında L.A. County Baro Yılın Savcısı ödülünü aldı.

Dhawan şimdi, Aile Yasası’ndaki aile içi şiddet tanımına zorlayıcı kontrol ekleyen Kaliforniya Senatosu Bill 1141 yasasını destekleyen Şehir Savcısının ofisinde çalışıyor.

Tasarı, ev içi istismardan kurtulan kadınların %60 ila %80’inin zorlayıcı kontrol yaşadığını tahmin eden araştırmalara dayanıyordu.

“İnsanların aile içi şiddetin fiziksel istismar ve berelenme gerektirdiğini söylediğini duymaktan bıktım. Bunu mahkemede çok duydum ve jüri üyeleri ve hakimlerden duydum, “diyor Dhawan.

Bu tür bir istismarın mağdurları artık, zorlayıcı kontrolü yasaklayan ve mahkemelerin çocuk velayetinin belirlenmesinde zorlayıcı kontrol kanıtlarını dikkate almasını gerektiren kısıtlama kararları talep edebilir.

Zorlayıcı kontrolün yaygın biçimleri, izolasyon, kaynaklardan yoksun bırakma, bir kişinin hareketlerini ve davranışlarını izlemeyi içerir. Dhawan, bir kişinin özerkliğini ortadan kaldıran ve onları eski benliklerinin gölgesine indirgeyen tüm bu şeylerdir, diyor.

Erica Olsen, ülke çapında yaklaşık 2000 yerel aile içi şiddet programının bir şemsiyesi olan Aile İçi Şiddete Son Verecek Ulusal Ağın (NNEDV) Güvenlik Ağı Proje Direktörüdür. DV vakalarında teknolojinin rolüne odaklanıyor.

Olsen, “İstismarcılar her türlü teknolojiyi kötüye kullanma aracı olarak kötüye kullanacak” diyor. “Bazı istismarcılar, bilgileri olmadan bir iş ortağının cihazına gizli bir uygulama veya izleme yazılımı yükleyebilir. Bazıları evdeki sosyal medya sitelerini veya akıllı cihazları taciz veya gizlice takip etmenin bir yolu olarak kötüye kullanabilir.”

Taktikler, bilgisi olmadan birinin konumunu takip etmeyi veya dolandırıcılık veya kimliğe bürünme yapmak için finansal veya sosyal hesapları ele geçirmeyi, rızası olmadan mahrem görüntüleri dağıtmayı veya çevrimiçi tehditler veya taciz edici içerik yayınlamayı içerir. LGBTQ mağdurları için, istismarcıları özellikle onları çevrimiçi olarak tehdit edebilir. Olsen, “Bu çok yaygın bir taktik” diyor.

Yeni VAWA’nın bir parçası, hayatta kalanlara parasal zararları geri almak ve koruma kararlarına erişim için mahkemeye gitme seçeneği sunan Rıza Dışı Görüntü Paylaşımı için Hukuk Davası için bir hüküm içermektedir.

Adalet Bakanlığı, 1980’den 2015’e kadar tecavüz tutuklamalarının 26.000’den 15.000’e düştüğünü söyledi. Bu, DV ile mücadele çabalarının işe yaradığını gösteriyor. Bunu sona erdirmek için savunucular, mağdurlar ve istismarları ile önleme tarafında proaktif olarak daha fazlasının yapılması gerektiğini söylüyorlar.