Adelson seçimde 150 milyon dolar bağış yaptı ama başı hala dertte

Adelson seçimde 150 milyon dolar bağış yaptı ama başı hala dertte

Başkan Barack Obama’nın yeniden seçilmemesi için 6 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan ve Kongre adaylarına 150 milyon dolar seçim yardımında bulunan kumarhaneler kralı Sheldon Adelson’ı zor günler bekliyor.

Hakkında 2010 yılında Adalet Bakanlığı tarafından açılan iki soruşturmanın bulunduğu belirtilen Adelson, bu hafta seçim yardımında bulunduğu Cumhuriyetçiler ile başkent Washington’da bir araya gelmeyi planlıyor. Hakkında yürütülen soruşturma için siyasi destek arayacağı tahmin edilen Adelson, GOP’un yöneticileri ile buluşmaya çalışacağı öngörülüyor.

2012 Başkanlık ve Kongre seçimlerinde Obama’nın yeniden seçilmemesi için 100 milyon dolar vaat eden Adelson, bu sözünü fazlasıyla tuttuğu anlaşıldı. Seçimlerde Cumhuriyetçi başkan ve Kongre adaylarına toplam 150 milyon dolar seçim bağışı yaptığı belirtilen Adelson’ın Demokratlara ve Başkan Obama’ya karşı neden servet döktüğü de gün yüzüne çıkmaya başladı. Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmalardan birisi özellikle Adelson’un kafasını ağrıtacak görünüyor. Zira soruşturma Adelson’ın yurt dışına usulsüz para transferi yaptığı ve kara para akladığı yolunda.

Forbes dergisine göre kişisel serveti 20.5 milyar dolar olan Andelson, yalnızca Amerika’da değil yurt dışında da kumarhaneler işletiyor. Son ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışında Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich’i destekleyen Adelson, adayının kaybetmesi üzerine Romney’i için bağışta bulunmaya başlamıştı. Romney’in İsrail gezisinde yanında ayrılmayan Adelson, yine Cumhuriyetçi eski başkan adayının Filistin karşıtı sert söylemlerinin ardında bulunan isim olduğu ileri sürülüyor.  

Wall Street Journal gazetesinde ekim sonunda yayımlanan haberde Adelson’ın Las Vegas’daki kumarhanelerinde kara para akladığına dair savcıların bazı belgelere ulaştığını yazmıştı. Aynı haberde Adelson’ın sahibi olduğu Sands gazinosu Ausaf Umar Siddiqui isimli sözde kumarcı şahıs üzerinde 100 milyon dolar transfer edildiği 2009 yılında tespit edilmiş ve çıktığı mahkede 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Aynı şekilde Çin doğumlu Meksikalı Zhenil Ye Gon isimli işadamı üzerinden de 85 milyon dolar Sands gazinosundan Çin’e ait Macau adasına transfer edilmiş görünüyor. Yapılan soruşturmada 2007 yılında görülen usulsüz para transferi üzerine California mahkemesi Gon hakkında tutuklama kararı çıkarmış ancak 2009 yılında kayıplara karışmıştı.

Geçtiğimiz seçimde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney ve çevresindeki kurmayları ile yakın ilişki kuran Adelson, Kral Rove’nin (Karanlıklar Prensi) yönettiği ‘Crossroads GPS’ super PAC’a 40 milyon dolara yakın bağışta bulunmuştu. Adelson eşi Miriam ile birlikte Romney’e destek veren ‘Restore Our Future’ adlı super PAC aracılığıyla da 20 milyon dolar bağışta bulunmuştu. Yine Adelson Obama’nın tekrar seçilmemesi için Charles ve David Koch kardeşlerin yürütüğü kampanyaya da 15 milyon dolar bağışlamıştı. Ayrıca kayıtlara göre Adelson ile eşinin sadece super PAC vasıtasıyla Cumhuriyetçi Kongre adaylarına 54 milyon dolar bağışta bulunduğu yeralıyor. Adelson 2010 yılında Yüksek Mahkeme’nin izni ile kurulan super PAC’lere en fazla bağışta bulunan isim olarak tarihe geçti.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.