ABD’li senatörler, Ricciardone’nin halefine engel çıkaracak

ABD’li senatörler, Ricciardone’nin halefine engel çıkaracak

Obama yönetiminin, son dönemde otoriterleşen Erdoğan hükümetine mesafe almasını isteyen iki senatörün, ABD’nin yeni Ankara büyükelçisi olarak aday gösterilmesi beklenen John R. Bass’ın atanmasını aylarca geciktirme niyetinde olduğu iddia edildi.

Görev süresi ağustos ayında sona ereceği için eşyalarını toplamaya başlayan ABD Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin halefi olarak Dışişleri Bakanı John Kerry’nin özel danışmanı John R. Bass’ın adı yüksek sesle konuşuluyor. Ancak Ankara’daki görevine başlayabilmesi için Senato’dan kabul alması gereken Bass’ın adaylık sürecinin, Başkan Barack Obama’nın Türk hükümetiyle kurduğu yakın ilişkilerden rahatsız olan iki senatör tarafından Obama’ya baskı yapmak için aylarca bloke edilebileceği iddia ediliyor. Today’s Zaman’dan Deniz Arslan’ın haberine göre, henüz resmen ilan edilmese de, tecrübeli diplomat Bass’ın adaylığı konusunda Obama yönetimi, Ankara’yı resmen bilgilendirdi. Washington kaynakları, Arjantin büyükelçisi olarak geçen yaz hükümet tarafından aday gösterilen Noah Mamet’in görevine başlaması için hâlâ Senato’dan onay alamadığını hatırlatarak Bass’ı Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Senato’da zorlu bir kabul sürecinin beklediğini aktarıyor.

   

Kaynaklar, söz konusu tavrın Bass ile alakası olmadığının, hâlihazırda Başbakan Tayyip Erdoğan ile ilişkileri nedeniyle eleştirilen Obama’ya yönelik olduğunun altını çiziyor. Adaylık sürecinde, Ankara’nın medyaya yönelik baskısı, sosyal medyaya yönelik kısıtlamaları, düşünce özgürlüğünü hedef alan uygulamaları ile hükümet yetkililerinin anti-Amerikan ve anti-İsrail söylemlerinin masaya yatırılacağı belirtiliyor. ABD’de tepki çeken Türkiye’nin Suriye politikası ve İran’la yakın ilişkilerinin yanı sıra Ankara’nın son dönemde olumlu adımlar attığı Ermenistan’la ilişkiler ve Kıbrıs müzakerelerinin de Bass’ın adaylığıyla ilgili pazarlıklarda gündeme geleceği ifade ediliyor. Uzmanlar, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’nin aylarca boş kalma ihtimaline dikkat çekiyor.

   

Tecrübeli bir diplomat olan Bass, Bağdat’ın yeniden inşa edilmesiyle görevli ABD misyonuna liderlik etmiş ve 2009-2012 yılları arasında Gürcistan’da büyükelçi olarak görev yapmıştı. Bass’ın selefi Ricciardone’nin ise Amerikan düşünce kuruluşu Atlantic Council’de başkan yardımcısı olarak çalışacağı açıklanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.