ABD’li hukukçular, HSYK’nın ihraç kararına sert tepki gösterdi

ABD’li hukukçular, HSYK’nın ihraç kararına sert tepki gösterdi

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu soruşturan savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş ile hakim Süleyman Karaçöl’ün meslekten ihraç edilmesine ABD’li hukukçular sert tepki gösterdi.

“ERDOĞAN OTOKRATİK GÜCÜNÜ PEKİŞTİRMEK İÇİN YARGIYI KULLANIYOR”

ABD’nin önemli sivil toplum örgütlerinden Teksas Sivil Hakları Projesi (TCRP) Direktörü James C. Harrington da hakim ve savcıların ihraç edilmesine sert tepki göstererek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “otokratik gücünü pekiştiştirmek için yargıyı araç haline” getirdiğini söyledi.

Teksas Üniversitei Hukuk Profesörü Harrington, anayasal görevlerini yapan hakim-savcıları sıfırlamak ve onları meslekten atmanın yargıçlara açık bir mesaj olduğunu belirterek “Hakimlerin hukuk kuralları yerine, hükümetin kendilerine söylenenleri yapmak zorunda oldukları yolunda açık bir mesajdır”dedi.

Prof. Dr Harrington, son yaşananlara atıfta bulunarak “mahkemelerin askeri yönetim dönemindeki vesayete dönüştürülmeye zorlandığını” savundu. Tecrübeli hukukçu, bu durumunda Türkiye’deki demokrasiye karşı bir başka saldırı olduğunu belirtti.

“YARGI BAĞIMSIZLIĞI ŞART”

Güçler ayrılığı ilkesinin demokrasi için elzem olduğunu hatırlatan Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. David Phillips, “Demokrasiler ancak güçler ayrılığı ve bağımsız yargı ile var olur ve varlığını sürdürebilir.” dedi. Devleti yönetenlerin her zaman yargıya müdahil olmak isteyebileceğini belirten Phillips, “Ancak yargı bağımsız olursa devletin potansiyel gücüne karşın ihlallerin merkezileşmesi önlenebilir” diye konuştu.

“KARAR MANTIKSIZ”

Washington merkezli Anayasa Projesi Vakfı’nda (Constitution Project) görevli Louis Fisher ise yolsuzluğu soruşturan hukukçuların meslekten ihracının mantığa aykırı olduğunu söyledi. 36 yıl boyunca ABD Kongresi Araştırma Servisi’nde görev yaptığını hatırlatan Fisher, “4 savcı ve bir hakimin meslekten atılması büyük bir karar. Bu karar hangi sebeple, hangi temele dayanarak alındı?” diye sordu. Savcılara yöneltilen suçlamaların kamuoyuyla tam olarak paylaşılmadığı yönünde kanaatler bulunduğuna değinen Fisher, “Daha da önemlisi neden şu anda meslekten ihraç edildiler?” dedi. Yolsuzluk davasının delil yetersizliği nedeniyle düştüğünü hatırlatan Fisher, “4 savcı ve hakim bir parça delil bile olmadan mı bu davayı sürdürdü yani? Bu pek mümkün görünmüyor. Bu hiç mantıklı değil” diye konuştu.

“TÜRKİYE HAKKINDA KAYGI DUYUYORUM”

Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Washington merkezli Uluslararası Hukuk Enstitüsü (ILI) Başkanı Prof. Dr. Don Wallace ise hukukun üstünlüğü konusunda son yıllarda Türkiye’de yaşananlar hakkında kaygı duyduğunu dile getirdi.

“TÜRK DEMOKRASİSİ İÇİN BİR YENİLGİ”

Harvard Üniversitesi eski dekanı, siyaset bilimci Joseph Nye da HSK’nın görevden alma kararıyla ilgili Zaman Amerika’ya yaptığı açıklamada, “Davanın ayrıntıları hakkında bilgi sahibi değilim ama görünen Türk demokrasisi için bir yenilgi” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.