AB’den seçim yorumu: Erdoğan seçmenden azar yedi

AB’den seçim yorumu: Erdoğan seçmenden azar yedi

Avrupa Birliği kurumlarından dün yapılan seçimlere resmi tepkiler gelmeye başladı.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçimlerin kaybedeni ilan ederken, Erdoğan’ın seçmenden ‘azar’ yediğini açıkladı.

Yeşiller’in eşbaşkanı Rebecca Harms Türk demokrasisinde ‘dramatik bir yalpalama’ yaşandığına işaret ederek, seçim sonuçlarının bilhassa medyaya baskı konusunda Türk halkının Erdoğan’ın yaptıklarına onay vermediğini vurguladı. “Bu sonuç Erdoğan’ın benimsediği yola demokratik bir azardır ve dolayısıyla kendisi seçimin kaybedenidir.” diyen Harms, HDP’nin barajı aşarak Meclis’e ilk defa grup olarak girmesine de dikkat çekti.

Yeşiller Grubu gölge Türkiye raportörü Bodil Ceballos da seçimlerin ardından AB’nin demokrasiyi desteklediğine dair kuvvetli mesajlar göndermesi gerektiğine işaret etti.
‘Tüm büyük partilerin temsil hakkı elde etmesi önemli’
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile Komisyon’un Komşuluk Politikaları ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, 7 Haziran seçimi ile ilgili ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Tüm büyük partilerin yeni mecliste temsil hakkı elde etmiş olması özellikle önemli.” denildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin seçimle ilgili ilk tespit ve değerlendirmelerini beklediklerini ifade eden Mogherini ve Hahn, şu ifadeleri kullandı: “Şimdi yeni meclisin ve hükümetin hızla göreve başlaması ve birlikte yakın çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Önümüzdeki dönem, tüm vatandaşlarımızın faydası için, AB-Türkiye ilişkilerini  daha da güçlendirme ve işbirliğini tüm alanlarda genişletme fırsatları sunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.