ABD’deki gazi sayısı ortalama bir ülke nüfusuna yakın

ABD’deki gazi sayısı ortalama bir ülke nüfusuna yakın

Bu pazartesi Gaziler Günü tatili nedeniyle tüm resmi makamlar ve bankalar kapalıydı. Gaziler Günü aslında Birinci Dünya Harbi sonrasında ilk olarak 11 Kasım 1919 tarihinde ‘‘Ateşkes Günü’’ ilan edilmesiyle Amerikalıların hayatına az da olsa girer. Az diye nitelendiriyoruz zira o dönem tatil filan değildi.

 

Ateşkes Günü, I. Dünya Harbi’nin bitmesine binayen ilan edilirken 1938 yılında da resmi tatil hüvviyetine kavuşur ve sıradan halkın da hayatında artık bir anlama kavuşur.

 

Takvimde seneler 1954’ü gösterdiğinde ABD için savaşan askerlere olan şükranı ifade edebilmek için Başkan Dwight D. Eisenhower, ‘Ateşkes Günü’nün ismini değiştiren mevzuatı onaylarak bu tarihten sonra ‘Gaziler Günü’ şeklinde kutlanmasının yolunu açtı. Ülke genelinde kutlanan Gaziler Günü, asıl olarak Virginia eyaletindeki Arlington Ulusal Mezarlığı’nda bulunan isimsiz askerlerin mezarlığında düzenlenen anma töreni ile bilinir.

 

 

Dünya’nın jandarmalığı görevini soğuk savaş dönemi sonrası tek başına üstlenen Amerika, askeri gücü ile küresel düzeyde emsali bulunmayan bir ülke. ABD’de 2012 Nüfus Sayımı Bürosu rakamlarına göre 21.2 milyon gazi bulunuyor. Bunların 1.6 milyonu ise kadın.

 

Yine aynı kurumun istatistik verilerine göre gazilerin yüzde 11.3’ü siyah, yüzde 5.7’si Latin Amerika, yüzde 1.3’ü Asya, yüzde 0.8’i Kızılderili ev Alaska yerlileri oluşturuyor. Gazilerin yüzde 79.6’ı ise Latin Amerikalı olmayan beyazlar. 2012 rakamlarına göre gazilerin 9.6 milyonu 65 yaş ve üstünde. 1.8 milyon gazi ise 35 yaş altındaki eski askerlerden oluşuyor.

 

En fazla gazi Vietnem savaşından geriye kalma. Bugün 7.4 milyon Vietnam gazisi bulunuyor. Birinci Körfez harbine katılmış gazi sayısı ise 5.4 milyon. Kore Savaşı gazi sayısı 2.3 iken İkinci Dünya Savaşı’nda görev yapmış asker sayısı da 1.6 milyon şeklinde. Bugün 5.3 milyon gazi ise hiçbir savaşa katılmamış.

 

Gazilerin yıllık ortalama geliri de 36 bin 264 dolar dolarak açıklandı. Ve gazilerin 8.7 milyonu (18-64 yaş aralığında olanlar) bir işte çalışıyor.

 

Yirmi milyondan fazla olan gazilerin hizmetleri sırasında yaralanan ya da sakat kalıp özürlü durumuna düşenlerin sayısı 3.6 milyon. Özürlü gazilerin 881 bin 981’inin bedenlerinin yüzde 70’i işlev göremez halde.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.