ABD’de rüşvet skandalı: Bakanlık eski valiye acımadı

ABD’de rüşvet skandalı: Bakanlık eski valiye acımadı

Hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Virginia Eski Valisi Bob McDonnell ve eşine 14 ayrı suçtan yolsuzluk soruşturması açıldı. ABD Adalet Bakanlığı ise soruştuma ile ilgili yaptığı açıklamada ‘kamu yolsuzluğunun kökünü kurutmaya kararlıyız’ mesajını verdi. Bob McDonnell’ın bakanlığı arayıp kendisine kefil olmalarını istediği iki üst düzey politikacı ise muhatap bulamadı.

Henüz 12 gün önce görevi yeni valiye teslim eden McDonnell hakkında bir süredir inceleme yürütülüyordu. İddialara göre McDonnell ve eşi Maureen’ın, besin takviyesi ilaçları üreten Star Scientific şirketinin eski CEO’su Jonnie Williams’tan aldığı 165 bin dolar hediye ve borcun karşılığında şirkete eyalet fonundan destek olduğu iddia ediliyor.

Olay basında geniş yankı bulunca Adalet Bakanlığı duruma el koydu ve iddiaları incelemeye aldı. Suçlamaları kabul etmeyen McDonnell, hiçbir şirkete olmadığı gibi Williams’a ait şirkete de destekte bulunacak hiçbir faaliyet içinde olmadığını ifade etti.

McDonnell ayrıca konuyu incelemeye alan Adalet Bakanlığı yetkilieri ile görüşmeleri ve kendisinin böyle bir faaliyette bulunmayacağına kefil olmaları için iki üst düzey politikacı dostundan yardım istedi. İki politikacı Adalet Bakanlığı yetkililerine ulaşamayınca mesaj bıraktı. Bakanlık yetkilileri ise mesaja olumsuz cevap verdi.

GİRİŞİMLER SONUÇ VERMEDİ

Virginia Eyalet Senatörü Richard Saslaw ve Eyalet Temsilciler Meclisi Sözcüsü Bill Howell eski vali McDonnell’ın kendilerinden böyle bir istekte bulunduğunu kabul etti. Richard Saslaw, “Büyük bir iş olarak görmedim. Beni aradı ve böyle birşeyi yapıp yapamayacağımı sordu bende yaptım.” dedi. Bill Howell ise basın sözcüsü yoluyla açıklama yaptı. Sözcü Matthew Moran, McDonnell’ın kendilerine sadece “Onlarla benim karakterimle ilgili gözlemlerinizi paylaşın” dediğini söyledi.

Dün, McDonnell hakkında yolsuzluk yapmak suçlamasıyla dava açıldığı bildirildi. Adalet Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Karar, bakanlığın devlet kademelerinde kamu yolsuzluğunun kökünü kazıma kararlılığının bir göstergesidir. Bizim en önemli sorumluluğumuz seçilmiş yetkililerin kamu güvenini muhafaza ettiklerinden emin olmaktır.” ifadeleri kullanıldı.

McDonnell ise yaptığı yazılı açıklamada Williams’tan aldığı borç ve hediyeden dolayı derin pişmanlık duyduğunu dile getirdi. Olayın tüm sorumluluğunu kabul ettiğini ifade eden McDonnell, herhangi bir yasadışı uygulamada bulunmadığını bir kez daha vurguladı.

McDonnell, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Williams’a olan 120 bin dolarlık borcu geri ödemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.