ABD’de seçmen sandığa ilgi göstermedi, katılım yüzde 12’de kaldı

ABD’de seçmen sandığa ilgi göstermedi, katılım yüzde 12’de kaldı

ABD’de cumhurbaşkanı seçimi için 31 Temmuz Perşembe günü başlayan oy verme işlemi, 3 Ağustos Pazar günü saat 17.00 itibariyle sona erdi. Ülke genelinde toplam 85 bin 683 seçmenden, resmi olmayan rakamlara göre sadece 10 bin 450 kişi oy kullandı.

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları 6 farklı merkezde oy kullanırken, seçmen nüfus oranına göre en fazla oy kullanılan bölge Texas oldu. Houston Başkonsolosluğu’na kayıtlı seçmenlerin yüzde 25’i yani bin 575 kişi oy kullanırken, New York’ta 3 bin 890 (yüzde 10), Los Angeles’ta 1375 (yüzde 9), Washington DC’de 1349 (yüzde 10) Chicago’da 1237 (yüzde 14) ve Boston’da 1024 (yüzde 20) kişi oy kullandı.

Florida ve Georgia eyaletlerinde bulunan seçmenlerin uçakla 2 saat mesafede bulunan New York’taki sandıklarda oy kullanmak zorunda olması ise eleştirilere neden oldu. Miami’de yaşayan Mehmet Ulutaş, seçmen kağıdının New York Başkonsoluğu’nda olduğunu, bu nedenle oy kullanamadığını söyledi. Seçimlerde oy kullanmayı çok istediğini belirten Ulutaş, “Oy kullanmak için Miami’den New York’a gitmem demek en az bin dolar masraf demek. Bir de bu seyahat en az bir kaç günümü alır. Oysa Miami konsolosluğunda oy kullanabilecek olsaydık, hiç sorun olmazdı. Malesef benim gibi oy kullanamayan bir çok kişi var. Bu gibi sebeplerden dolayı katılımın az olması çok normal” diye konuştu.

Tennessee eyaletinin Nashville şehrinde yaşayan Abdullah Açan, seçmen kaydının Texas’ın Houston şehrinde olduğunu belirterek, “Oy kullanacağım yer uçakla 2 saat uzak mesafede. Bu nedenle oy kullanamadım. Umarım bir sonraki seçimlerde bu tarz sorunlarla karşılaşmayız” dedi.

‘Gurbetin Oyları’ isimli bağımsız seçim gözlemcisi platformun temsilcisi Çetin Amato, sivil toplum örgütü olarak seçimleri ABD’nin bütün noktalarında ve 10 farklı ülkede takip ettiklerini söyledi. Dernek ve sivil toplum kuruluşlarının seçmen kaydı, oy verme gibi konulara minimum düzeyde ilgi gösterdiğini belirten Amato, “Türk- Amerikan dernekleri için bu tarz siyasi ortamlar çok yeni. Yurtdışı seçim kanunu yürürlüğe girdikten sonra birçok toplum kanaat lideri tereddütte kaldı. Yaptıkları hareketlerin, paylaştıları çağrıların tarafsızlığı zedeleyip zedelemeyeceği konusunda. Biz hep oy vermenin önemini ve bu konuda herkesin beraber çalışması gerektiğini vurguladık. New York’ta tam 800 kişiyi seçmen olarak kaydettirip oy kullanmasını sağladık” dedi. Amato, ilk kez yurtdışında yapılan seçimin adeta bir deneme olduğunu, yapılan hatalar ve görülen eksikliklerin bir sonraki seçime aktarılacağını ifade etti. Amato, oy çuvalarını bazı parti kontenjanlarının vasıtasıyla sonuna kadar takip edeceklerini söyledi.

Daha önce ABD’de bulunan seçmen ve bu seçmenlerin aldığı randevu sayılarını basın mensuplarıyla paylaşan Washington Büyükelçiliği ise kullanılan kesin oy sayısını YSK’nın aldığı karar çerçevesinde paylaşamayacaklarını açıkladı. Büyükelçilik, seçmen sayılarına ilişkin en güncel rakamların YSK’dan temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.