‘ABD yönetiminin New York Times’a el koyduğunu hayal edebilir misiniz?’

‘ABD yönetiminin New York Times’a el koyduğunu hayal edebilir misiniz?’

New York Senatörü Charles Schumer, Türk hükümeti ve Erdoğan’ın muhaliflere saygı duymadığını söyledi. Zaman Gazetesi’ne el konmasını eleştiren Schumer, “ABD yönetiminin New York Times ya da Washington Post’u ele geçirdiğini hayal edebilir misiniz? Türkiye’de olan tam olarak bu.” dedi.

Senatör Schumer, ABD’deki en büyük Türk sivil toplum çatı kuruluşu Türki Amerikan Birliği (TAA) tarafından düzenlenen 6. Yıllık Kurultay’ın kapanış galasında konuştu. Programın ana konuşmacısı olan Schumer, ABD’deki Türk toplumundan övgüyle bahsetti. Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanında olduğunu söyleyen tecrübeli senatör, Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ise sert sözlerle eleştirdi.

Türkiye’de yaşananlardan büyük kaygı duyduğunu dile getiren Schumer, “Yakın zamanda bazı rahatsız edici eğilimler ve üzüntü verici haberler görüyoruz.” dedi.

ERDOĞAN MUHALİFLERİ SEVMİYOR

Erdoğan’ın muhaliflere saygı duymadığına dikkat çeken Schumer, yaptıkları yanlışların söylenmesinin liderleri güçlendireceğini anlattı. Schumer, “Maalesef  Erdoğan buna inanmıyor. Muhalifleri sevmiyor. Yaşadığı problemlerinin sebebi bence bu. İlk zamanlarında muhaliflere hoşgörülü iken Türkiye, daha açık ve mutlu bir ülkeydi.” dedi.

Zaman Gazetesi’ne el konmasının, “gasp” olduğunu kaydeden Schumer, “Güçlü demokrasi, güçlü ve bağımsız bir basını gerektirir. Tüm görüşlere saygı duyulmalıdır. Bu görüşler hükümete karşı olsa dahi…” şeklinde konuştu.

BAZEN SESSİZ KALMAMIZ İÇİN BASKI YAPILIYOR

ABD hükümeti olarak Türkiye’ye ihtiyaçları olduğunu bildiklerini dile getiren Schumer, “Bazen insan hakları ihlalleri ve basın özgürlüğü ihlalleri gibi konularda sessiz kalmamız için ülkemize baskı yapılıyor. Ancak bunu yapamayız.” dedi. Basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken Schumer, “Basın özgürlüğünün tehdit edilmesi demokrasinin tehdit edilmesi manasına gelir.” dedi.

Türkiye’nin nüfusu, coğrafi konumu, kaynakları ve tarihi ile çok büyük bir potansiyeli olduğunu dile getiren Schumer, “Özgür basın olmadan tüm bunlar geriye gidiyor.” dedi.

Geçtiğimiz yıl 70’ten fazla senatör ile Dışişleri Bakanı John Kerry’ye mektup yazdıklarını ve insan hakları ihlali olan sansüre son vermesi için baskı yapmasını istediklerini dile getiren Schumer, “Mektubu Senatör Roger Wicker ile hazırladık. O Cumhuriyetçi bense demokratım. O güneydeki bir eyaletten ben kuzeydeki. Dışişleri Bakanı Kerry’i Erdoğan ve Türk hükümeti ile bu meseleleri ele almaya teşvik ettik.” dedi.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”

Türkiye’deki yaşananları yakından takip etmeye ve Türk halkı ile güçlü dostluğunu sürdürmeye devam edeceğini sözlerine ekleyen Schumer, “Yönetimimizin, Türk hükümetinin demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda halkına daha iyi muamele ettiğinden emin olmak adına doğru şeyleri yaptığının takipçisi olacağım” şeklinde konuştu.

ABD’deki Türk toplumundan övgüyle bahseden Schumer, “Daha fazla Türk, Amerika’yı daha iyi yapacaktır.” ifadelerini kullandı. 

Türki Amerikan Birliği 6. Yıllık Kurultayı ve İş Zirvesi bu yıl 20’den fazla ülkeden 80’in üzerinde iş adamı, bürokrat, siyasetçi ve akademisyeni bir araya getirdi. Programın Gala gecesi Beyaz Saray’ın hemen yanındaki ünlü Willard Hotel’de yapıldı. Gala’da ABD Dışişleri Bakanlığı Afrika İlişkileri Bürosu Müsteşarı Peter Barlein ve FBI Washington ofisi Direktörü Paul Abbate birer konuşma yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.