ABD ve Japonya ortak tatbikat yapacak

ABD ve Japonya ortak tatbikat yapacak

Doğu Çin Denizi’nde bulunan adalarla ilgili gerginliğinin arttığı bir dönemde, ABD ile Japonya, gelecek ay ortak bir tatbikat yapacak.

Japonya Öz Güvenlik Kuvvetleri bugün yaptığı açıklamada, 5-16 Kasım arasında düzenlenecek tatbikata 37 bin 400 Japon askeri ile 10 bin kadar Amerikan askerinin katılacağını bildirdi. Buna karşın adayı işgalden kurtarma senaryosunun tatbik edilmesi ise iptal edildi. Bu tatbikatın iptal nedeni açıklanmazken, böyle bir adımın, ada krizi yüzünden Çin ile yaşanan sorunu büyütebileceğinden endişe ediliyordu.

Gelişmeleri Cihan Haber Ajansı’na değerlendiren Tokyo Vakfı uzmanı Takaaki Asano, bu tatbikatın iki yılda bir gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, “Bu çaptaki tatbikatlar için uzun hazırlıklar gerekir. Birilerini kızdırmak için aniden tatbikat kararı veremezsiniz. Aksine adanın işgalden kurtarılması senaryosunun iptal edilmesi ABD ve Japonya’nın Pekin’i tahrik etmek istemediğini gösteriyor.” yorumunda bulundu. Bununla birlikte Asano, bir önceki tatbikatın basına açık olduğunu ancak bunun kapalı olacağını söyledi.

Takaaki Asano, tatbikatın ABD-Japonya arasındaki ittifakı göstermesi açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Japon uzman, Japonya’nın Çin ile yaşadığı krizi diplomatik yollardan çözme yönündeki tutumunu değiştirmediğini vurguladı.

Tokyo’nun Senkaku, Pekin’in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adaları Japonya’nın kamulaştırmasına Çin tepki göstermişti. Bu adımı tanımayan Çin, adaların olduğu bölgeye gemilerini göndermiş, Senkaku adalarının olduğu bölge yakınlarında da tatbikat düzenlemişti. Tokyo ise bunun ardından ABD ile tatbikat yapacaklarını açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.