ABD medyasının birinci gündemi Ferguson olayları

ABD medyasının birinci gündemi Ferguson olayları

Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde polisin silahsız bir genci öldürmesinin ardından başlayan olaylar, ABD basının başlıca gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Olayla ilgili haberler basında ABD ordusunun Irak’ta IŞİD’e karşı düzenlediği hava saldırılarına dair haberlerden iki kat daha fazla yer aldı. CNN, MSNBC, ABC News gibi haber kanalları başta olmak üzere geçtiğimiz hafta sonu Ferguson olayları haber bültenlerinin ilk sırasında yer aldı. Huffington Post sitesi şehirde yaşananları “Utanç verici” diye nitelerken, ABC News, ‘‘Amerika’nın bir şehri kuşatma altında’’ ifadesiyle polisin göstercilere karşı aldığı sert güvenlik önlemlerini eleştirdi.

New York Times, USA Today, Los Angeles Times ve Washington Post gazeteleri de olayın patlak verdiği 9 Agustos Cumartesi gününden bu yana gelişmelere sürekli olarak birinci sayfalarında yer verdi.

Dün Brown’ın otopsi raporunu manşetten duyuran NY Times, gencin vücudundan ikisi kafatasından olmak üzere toplam 6 kurşun çıkarıldığını yazdı. Gazete, Ferguson’daki kaosun hafta sonu en şiddetli seviyeye çıktığını belirterek göstericilerle polis arasındaki çatışmalarda silah, molotof kokteyli ve biber gazı kullanıldığını kaydetti. NY Times, Adalet Bakanı Eric Holder’ın yerel yönetimin kurban üzerinde yapacağı otopsi dışında bakanlık olarak kendilerinin de bir otopsi yapacağını açıklamasını okurlarına aktartı.

USA Today gazetesi ise St Louis Bölge polisinin açıklamasına yer verdiği haberinde göstericilerin haftasonu ilk kez molotof kokteyli kullandığını belirtti. Aynı bilgiyi okurlarıyla paylaşan LA Times ise, polisin de göstericilere karşı biber gazı kullandığını ve bazı göstericileri gözaltına aldığını yazdı.

Ünlü AP haber ajansı da polisin Ferguson’daki protestoları bastırabilmek için takdik değiştirdiğini, halkla ilişkileri geliştirebilmek için polisin göstericilerle yanyana yürüyerek olayların büyümesini önlemeye çalıştığına işaret etti. AP, “Polisin göstericilere katılarak festival havasında yürümesi yalnız bir gece sürebildi. Haftasonu protestolara yeniden şiddet hakim oldu.” ifadelerini kullandı.

PHILIPPINES-US-DIPLOMACYOBAMA’DAN POLİSE ‘SINIRI AŞMA’ UYARISI

Başkan Barack Obama da Ferguson olaylarını yakından takip ediyor. Brown’ın öldürülmesinden iki gün sonra taziye mesajı yayınlayan Obama daha sonra Ferguson’da iki gazetecinin gözaltına alınmasına sert tepki göstermişti. Obama, “Polisin, anayasal hak olan barışcıl protesto hakkına karşı aşırı güç kullanıp göstericileri hapse atması kabul edilebilir bir şey değildir. Burası Amerika Birleşik Devletleri! Sadece görevini yerine getiren gazetecileri polis tutuklamamalı ve onlara kaba davranmamalı.” diyerek olayla ilgili polisin yürüttüğü soruşturmanın da şeffaf ve açık olması gerektiğini dile getirmişti.

ABD Başkanı, dün olayla ilgili yeni bir açıklama yaparak tarafları sukünete davet etti. Obama, Adalet Bakanı’nın Ferguson’a giderek incelemeler yapacağını söyledi. Başkan, Adalet Bakanı’nın Ferguson’da yerel yöneticiler, Federal Soruşturma Ofisi (FBI) ile şehrin önde gelenleriyle görüşüp yürütülen soruşturmayı yakından inceleyeceğini dile getirdi.

GAZETECİLERİN TUTUKLANMASINA VE BİBER GAZINA STK’LARDAN TEPKİ

Ferguson’da gazetecilerin tutuklanmasına başta Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Özgürlük Evi (Freedom House) ile İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) sert tepkti gösterdi. CPJ gerek yaptığı yazılı açıklama gerekse resmi Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajlarla yetkililerin Ferguson’da görevini yapan gazetecilere gerekli kolaylığı gösterip onlara karşı şiddet uygulamamaları konusunda uyardı.

HRW adına gelişmeleri kaleme alan Alba Morales, polisin askeri ekipmanlarla donatılıp göstericilerin üzerine gönderilmesine tepki gösterdi. Pazar gecesi göstericilerin güvenlik şeridini ihlal etmesi nedeniyle polisin protestocuların üzerine biber gazı attığını belirten Morales, “Polis, halkın barışçıl gösteri hakkını gereksiz aşırı güç ve tehditle yıldırmaya çalışıyor.” diye açıklamada bulundu.

Morales, ayrıca göstericilere karşı polisin plastik mermi kullanmasını da eleştirerek insanların can güvenliğinin tehlikeye atılmasının kabul edilemez bir güvenlik anlayışı olduğunun altını çizdi.

imagesULUSAL MUHAFIZLAR GÖREV ALACAK

Yerel polisin Ferguson’daki gösterileri bastırmaktaki başarısızlığı üzerine Missouri Valisi Jay Nixon, Ulusal Muhafız Birliği’ni çağırdı. Yerel polisin yerine olaylara bundan sonra Ulusal Muhafız Birliği’nin müdahale etmesine izin veren belgeyi Nixon dün imzaladı. Bu arada Nixon, Brown’ın polis tarafından öldürülmeden önce bir marketi soyduğunu gösteren videonun basına sızdırılmasına da tepki gösterdi. Videonun basına sızdırılmasının Adalet Bakanlığı talimatlarına aykırı olduğunu söyleyen Demokrat Partili Vali Nixon, “Böyle bir kaydın yayınlanmasından kesinlikle memnun değiliz. Bu, sokakta vurulan genç bir insana iftiradır. Bu duygusuzluktur.” dedi. Bu arada Michael Brown’ın otopsi raporunda kanında esrar bulunduğu da haberlerde yer alan bilgiler arasında.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.