ABD basını ‘Medya Operasyonu’na geniş yer ayırdı

ABD basını ‘Medya Operasyonu’na geniş yer ayırdı

ABD meydası, Türkiye’de gazetecilere düzenlenen operasyona geniş yer verdi. Amerikanın önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) menfur operasyonu ‘Türk polisi, medya mensuplarını gözaltına aldı’ başlığıyla duyurdu. Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir gün önce söz konusu operasyona işaret ettiğine dikkat çekildi.

NYT, Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen Samanyolu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın göz altına alındığını tüm dünyaya duyurdu. Gazete, Hidayet Karaca’nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gittikten sonra gözaltına alındığını belirtti.

Haberde Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alındığı sırada söylediği “Suçluysan korkarsınız, biz korkmuyoruz. Hükümet kritik yazar ve gazetelere baskı yapmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verdi. NYTimes, gözaltına alınan Dumanlı’ya gazete binasının etrafında toplanan ve ellerinde Türk bayrağı taşıyanların destek verdiğine dikkat çekti.

Amerika’nın bir başka önemli gazetesi Wall Street Journal (WSJ) ise, operasyon haberini “Türk Polisi, Tayyip Erdoğan karşıtlarına toptan bir tutuklama operasyonu düzenledi” başlığıyla duyurdu.

WSJ haberini şu şekilde duyurdu: “1 yıl kadar önce Erdoğan paralel yapıyı bitirmeye yemin etmişti. Yetkililer, 13 şehirde 32 kişinin sabahın erken saatlerinde gözaltına alındığını açıkladı. Gerekçe olarak ise ‘örgüt kurarak ülkenin yönetimini ele geçirme’yi gösterdiler. Devletin resmi ajansı 37 kişinin tutuklandığını duyurdu. Zaman Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca geçtiğimiz yıl boyunca hükümete karşı muhalif tavır takınmıştı.

Ekrem Dumanlı ‘Paralel devlet söylemi dışında hiçbir suç yok. Bu medyaya karşı bir darbedir. Bu devlet eliyle özgürlüğe, özgür düşüneceye ve konuşma özgürlüğüne karşı yapılan bir darbedir.’ dedi. Protestolar sonucunda polisin gazete binasından ayrıldığını söyleyen Dumanlı, olayın avukatlara yansıtıldığını belirtti.

Hidayet Karaca ise operasyonu, ‘Türk tarihinin utanç verici günü’ olarak değerlendirdi.”

Amerika’nın en çok satan gazetelerinden USA Today operasyonu internet sitesinde ‘Türk polisi medya ofislerine baskın düzenledi’ başlığıyla duyurdu. Haberde, ABD’de yaşayan İslam alimi Fethullah Gülen’e yakınlığı bilinen medya kuruluşlarına yapılan operasyonda 24 kişi göz altına alındı. Operasyona maruz kalan Zaman ve STV’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a muhaliflik yaptığını yazdı. Gözaltı sırasında yaklaşık bin kişinin ellerinde bayraklarla İstanbul Adliyesi’nin önünde toplandığı ifade edildi. Gazete, Türkiye’nin medya özgürlüğünde 180 ülke arasında 154. sırada yer aldığına dikkat çekti.

Haberde, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Uzmanı Emma Sinclair-Webb’in Türkiye hakkında yayınladığı 38 sayfalık raporada yer verildi. Raporda, Türkiye’de ifade özgürlüğü, protesto hakkı ve hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması gerektiğine vurgu yapıldığı hatırlatıldı.

CNN International ise, medyaya yapılan operasyonu seyircilerine son dakika olarak duyurdu. CNN, haberinde ‘Türkiye’deki meyda kuruluşlarına baskın’ ifadelerine yer verdi. Dünyaca ünlü televizyon, zaman zaman Türkiye’deki gazetecilere bağlanarak, operasyon hakkında yorumlar aldı. CNN haberlerinde, Türkiye’deki ifade özgürlüğünün büyük zarar gördüğünü ifade etmesi dikkat çekti.

Dünyanın önemli haber sitelerinden Mashable da operasyon haberini ‘Türkiye’de gazeteciler ve film yapımcıları gözaltına alındı’ başlığıyla okurlarına duyurdu. Mashable, haberinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştiren ve Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen gazetecilerin gözaltına alındığını ifade etti. Haberde İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye’de bir başka kritik medyaya baskı girişimi yapıldığı açıklamasına yer verdi. Haber sitesi, yüzlerce kişinin Zaman binasına gelerek gözaltına alınan Ekrem Dumanlı’ya ‘Özgür basın susturulamaz’ sloganıyla destek verdiğine dikkat çekti. Ayrıca bazı emniyet müdürlerininde gözaltına alındığı ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.