ABD-Azerbaycan ilişkilerinin 20. yılı başkent Washington’da kutlandı

ABD-Azerbaycan ilişkilerinin 20. yılı başkent Washington’da kutlandı

ABD-Azerbaycan ilişkilerinin 20. yıldönümü, ABD’nin başkenti Washington’da görkemli bir programla kutlandı. ‘Amerika ve Avrasya Turkuaz Konseyi’ ile ‘ABD-Azeri Network’ün ortak organizasyonu ile düzenlenen programa John Hopkins Üniversitesi Orta Asya Kafkasya Enstitüsü (SAIS) ve Caspian Strateji Enstitüsü’nün de katkı sağladı.

azeri2Çok sayıda Amerikalı milletvekilinin katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Oklahoma eski dışişleri bakanı M.Susan Savage, bu tür toplantıların ABD-Azerbaycan ilişkilerinin geliştirilmesi adına çok önemli olduğunu söyledi.

Programda konuşan Mississipi senatörü Roger F.Wicker iki ülke arasındaki uluslararası güvenlik ve enerji güvenliği alanlarında kurulmuş olan ortaklığın stratejik olarak büyük önem taşıdığını ifade etti.

Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen ise konferans katılımcılarına verilen öğle yemeğinde özel konuşmacı olarak yer aldı. ABD ile Azerbaycan arasında güçlü bir dostluk bağı buunduğunu ifade eden Lehtinen, Azerilerin müslüman doğu coğrafyasındaki ilk demokratik ülkeyi kurmuş olmaları nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri ile aynı değerlerde buluştuğunu söyledi. Azerbaycan’ın yalnız enerji açısından değil, bölgedeki istikrar açısından da önemli bir ülke olduğunu dile getiren Lehtinen, iki ülke arasındaki ilişkilerin devam etmesinin ABD’nin milli çıkarlarına uygun olduğunu söyledi. Lehtinen, “Kongrede ABD-Azerbaycan ilişkilerinin ilerlemesi için elimden geleni yapacağım” dedi.

azeriAynı yemekte konuşan Azerbaycan Maliye Bakanı Samir Şarifov, 18 Nisan 2012 gerçekleşen ABD-Azerbaycan ekonomik işbirliği komisyonunun üçüncü toplantısında geniş müzakereler yapıldığına dikkat çekerek kongre gündeminde yer alan 907 nolu tasarının bu ilişkilerin ruhuna ters düştüğünü söyledi. Aynı zamanda ABD’nin Dağlık Karabağ’a yaptığı insani yardım usulünün de bu işbirliği ile ters düştüğünü ve Karabağ kökenli Azerilerin de bu yardım kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Tenessee milletvekili Steve Cohen ise Azerbaycan’ın coğrafi olarak oldukça karmaşık bir bölgede yer aldığını söyleyerek, bu karmaşık ortamda ABD’nin yakın bir müttefiki haline geldiğini ifade etti.

Lousiana milletvekili Bill Cassidy de uluslararası güvenliğin önemli yapıtaşlarından olan enerji güvenliğine dikkat çekerek, Azerbaycan’ın bu açıdan jeostratejik olarak önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.  

Azerbaycan Dış İşler Bakan yardımcısı, Hafiz Pashayev de iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde önceleri bir takım zorluklar yaşansa da bugünkü seviyede bir birlikteliğe ulaşılacağına her zaman inandığını söyledi. ABD Milli Güvenlik Konseyi eski başkan yardımcısı David A.Merkel ise kongre gündeminde yer alan 907nolu tasarıya değinerek bu tasarının ABD-Azerbaycan ilişkilerine gölge düşürdüğünü söyledi. Böyle bir tasarının tartışıldığı bir dönemde kongre üyelerinin Azerbaycan hakkında yeterli bilgiye dahi sahip olmadıklarını ileri süren Merkel bu durumu ‘utanç verici’ olarak tanımladı.

Azerbaycan Parlamentosu Dışişleri ve Parlamenterlerarası ilişkiler komisyonu başkanı Samed Seyidov ise konuşmasında ABD ve Azerbaycan’ın yalnızca ortak değil aynı zamanda sıkı arkadaş olduklarının altını çizerek etkinliğin mevcut ilişkilerin gelişmesi adına büyük önem taşıdığını söyledi.

azeri3Azerbaycan’ın ABD büyükelçisi Elin Süleymanov konferansa katılan üst düzey Amerikalı yetkililere ve diğer katılımcılara teşekkürlerini ileterek geçtiğimiz 20 sene içinde ilişkilerde büyük bir mesafe katedildiğini ve daha büyük projelerin iki ülkeyi beklediğini söyledi.

Atlantic Council Dinu Patriciu Avrasya merkezi başkanı Ross Wilson ise Azerbaycan’da ABD’nin büyükelçisi olarak çalıştığı dönemde Amerika’nın Azerbaycan’da yaptığı insani yardım programları hatırlatarak, 11 Eylül olaylarında Azerbaycan’ın ABD’ye verdiği desteğin karmaşık uluslararası ilişkiler arenasında ciddi manada önem taşıdığını dile getirdi.

Programa Amerikalı ve Azeri siyasetçilerin yanı sıra, işadamı ve akademisyenler de yoğun ilgi gösterdi. BP Uluslararası İlişkiler Kıdemli Direktörü Greg Saunders, SOCAR Yatırım ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Elshad Nassirov ve Azeri Devlet Petrolleri Fonu İcra Direktörü Shahmar Movsumov ve Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçisi Namık Tan da programın katılımcıları arasındaydı.        

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.