4 kıtadan 50 ilim adamı ‘birlikte yaşama’ modelini tartıştı

4 kıtadan 50 ilim adamı ‘birlikte yaşama’ modelini tartıştı

Kültürlerarası Diyalog Platformu ve Fatih Üniversitesi, ‘İslâm medeniyetinde birlikte yaşama tecrübeleri’ konulu uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptı.

Dört kıtadan yaklaşık 50 akademisyen ve kanaat önderi, birlikte yaşama tecrübelerini paylaştı. Kahire Üniversitesi Öğretim Üyesi Muhammed A.Sharkawi, Medine vesikasından örnekler verdi. Sharkawi, İslâm’ın kötülendiği bir dönemde Müslümanların üzerine düşen vazifenin İslam’ı korumak olduğunu belirtti. Güney Kore’deki Rumi Platformu’ndan Profesör Jeong Won Nah, beraber yaşama örneğinin ‘Hizmet Hareketi’nde de var olduğuna dikkat çekti. Nah, “Dünyanın her yerine barış köprüsü kurmada önemli bir görev üstleniyor.” diye konuştu.

‘İslâm Medeniyetinde Birlikte Yaşama Tecrübeleri ve Çağdaş Yorumlar’ konulu konferansta “Birlikte yaşama” kavramı 11 ana başlık altında tartışılacak. Başta İslâm coğrafyası olmak üzere 4 kıtadan yaklaşık 50’nin üzerinde akademisyen ve kanaat önderinin katıldığı konferansın dün yapılan ilk oturumunda konuşan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, insanın yeryüzünde tek başına yaşayamayacağını, Kur’an-ı Kerim’in ise birlikte nasıl yaşanması gerektiğini en iyi şekilde anlattığını söyledi. “Arap’ın Acem’e, Acem’in de Arap’a hiçbir üstünlüğü yok. Üstünlük takvadadır.” hadisini hatırlatan Harman, “Allah dileseydi herkesi aynı yaratırdı. Farklı kabile olmak birbirimize düşmanlık için değil, hayırda ve güzellikte yarışmak için yapmıştır.” diye konuştu.

‘HİZMET HAREKETİ’ DÜNYANIN HER YERİNE BARIŞ KÖPRÜLERİ KURUYOR

Güney Kore’deki Rumi Platfor-mu’ndan konferansa iştirak eden siyaset bilimi profesörü Jeong Won Nah da, beraber yaşama örneğinin Hizmet hareketinde de var olduğuna dikkat çekti. Bu hareketin özünde aşk, sevgi ve tolerans gibi konuların üzerine durulduğunu belirten Nah, Hizmet’in dünyanın her yerine barış köprüsü kurmada önemli bir görev üstlendiğini yineleyerek şunları ifade etti: “Beraber yaşama ruhu, sevgi ve toleranstır. Hizmet hareketi sevginin kaynağını sufizmde bulmuştur. Allah’a kul olmak, onun hizmetçisi olmaktır. Fethullah Gülen, kitaplarında bu konunun üzerinde duruyor. Gülen, sevgi ve barış için nihai bir değerdir. Hizmet hareketi, sevgiyi beraber yaşama adına bir temel hale getirdi. Hizmet, dinler arası diyalog konusunda birçok aktivitede bulunuyor. Bu, uluslararası barış için bir temel demek.”

Tüm insanlığa İslâm’ın anlatılması gerektiğini belirten Kahire Üniversitesi İslâm Felsefesi Bölümü Öğretim Üyesi Mısırlı Sharkawi de, Medine anayasasından örnekler verdi. Sharkawi, “Medine vesikasından daha iyi bir eser bulamadım. Efendimiz ümmi idi ama bu belgenin yazılı olmasını çok istemişti, bu dikkat çeken bir konu. Medine devletinde birlikte yaşamanın temellerini böylece atmış oldu. Medine’de Yahudi, Müslüman ve müşrikler vardı. Peygamberimiz herkesi kabul ediyor.” diye konuştu. Konferansın ikinci oturumunda konuşan Sheik Faid Muhammed Said, günümüzde çok az sayıda grubun İslâm’ı diyalogla dünyaya tanıtmaya çalıştığını belirtti. Said, bu gruplardan birinin Fethullah Gülen Hocaefendi’nin öncülüğünde gerçekleşen Hizmet hareketi olduğunu kaydetti. Said, Batı medyasının İslâm’ı çok iyi bilmeyen kişileri kullandığını belirterek, bunun Müslüman imajını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.