2023 Yolsuzluk Endeksi açıklandı; Türkiye 115. sıraya kadar geriledi!

2023 Yolsuzluk Endeksi açıklandı; Türkiye 115. sıraya kadar geriledi!

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nünUluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi (CPI) yayınlandı. Raporda Türkiye, yolsuzluk alanında en sert düşüşün yaşandığı ülkeler arasında gösteriliyor. Türkiye’nin 100 üzerinden 34 puana gerilemesi dikkat çekti. Raporda Türkiye’nin 2014’e göre yüzde 11, 2018’e göre ise yüzde 7 oranında puan kaybettiği kaydedildi.

Türkiye, 2013 yılından bu yana söz konusu indekste düşüş eğiliminde. Geçtiğimiz yıl 180 ülke arasında 115. sırada kendisine yer buldu.  2013 yılında ise Türkiye aynı endekste 52. sıradaydı. Yolsuluk İndeksi, bir çok uluslararası kurum ve şirketler tarafından referans alınıyor. Uluslararası kredi notlarından ekonomik ölçümlere kadar geniş bir alanda kullanılıyor.

Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35’e düşerken, bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik ve artan otoriterleşme göze çarpıyor. 180 ülkenin incelendiği araştırmada, Danimarka en yüksek, Somali ise en düşük skorda yer aldı. Raporda, gerileyen üç ülke arasında 35 puana gerileyen Bosna-Hersek, 34 puanla Türkiye ve 18 puanla Türkmenistan bulunuyor.

Hükümetler üzerinde kontrol mekanizmaları zayıflıyor

2023 Yolsuzluk Algı Endeksinde, 2016 yılından bu yana küresel çapta adalet ve hukukun üstünlüğünde gerileme yaşandığı, demokratik ülkeler dahil olmak üzere bazı ülkelerdeki otoriterleşmenin bu eğilimi güçlendirdiği kaydedildi.

Hükümetler üzerindeki kontrol mekanizmalarının zayıfladığı, siyasi yelpazenin her kesiminden hükümetlerin yargı sistemlerini zayıflatma ve yurttaş haklarını kısıtlama yoluna gittiği, ayrıca Covid-19 pandemisi dahil olmak üzere karşılarındaki sınamalara karşı demokratik olmayan stratejilere bel bağladıkları kaydedildi.