11 Eylül saldırısı göstere göstere gelmiş

11 Eylül saldırısı göstere göstere gelmiş

Bush yönetimi, bütün dünyada büyük bir sürprize neden olan 11 Eylül saldırısı hakkında aylarca uyarıldığı halde ciddiye almamış. New York Times, Pentagon’daki Neocon ekibin Beyaz Saray’a terör saldırısı konusundaki istihbaratların ABD’nin dikkatini Irak’tan uzaklaştırma amaçlı olduğu telkininde bulunduğunu yazdı.

6 Ağustos 2001 tarihinde CIA tarafından dönemin ABD başkanına Beyaz Saray’da verilen günlük istihbarat brifingi ‘Bin Ladin ABD’ye Saldırıda Kararlı’ başlığını taşıyordu. Bugün artık ‘ABD tarihinin en ünlü istihbarat brifingi’ diye anılan toplantıdan birkaç hafta sonra ABD’nin ve uluslararası politikanın eksenini değiştiren saldırı gerçekleşti. Bush yönetimi yıllarca, bunun, “çarpıcı başlığına rağmen daha çok El Kaide’nin tarihini anlatan sıradan bir brifing” olduğunu savundu. New York Times gazetesi ise, 11 Eylül ile ilgili istihbaratın bu brifingle sınırlı olmadığını, yönetiminin 2001’in ilkbahar aylarından itibaren defalarca uyarıldığını belirten bir haber-yorum yayınladı.

1 Mayıs 2001 tarihinde CIA, Beyaz Saray’a gönderdiği raporda halen ABD’de bulunan bir grubun bir terör eylemi planladığını belirtmiş. Birkaç hafta sonra 22 Haziran’da Beyaz Saray’daki günlük brifingde ise, “El Kaide saldırısının her an gerçekleşebileceği” bilgisi verilmiş. Gazete, bu uyarılara rağmen Bush yönetiminin, istihbaratları ciddiye almadığını iddia etti. O dönemde Pentagon’da etkili olan Neocon ekip, Beyaz Saray’a, El Kaide’nin CIA’e saldırı hazırlığında olduğu izlenimi verip yanıltarak, ABD’nin dikkatini Pentagon’un daha büyük tehdit olarak gördüğü Saddam Hüseyin’den uzaklaştırmayı amaçladığı telkinlerinde bulunmuş. Haberde bunun üzerine CIA’in ise “terör tehdidinin gerçek olduğu” ile ilgili 29 Haziran’da bir brifing daha verdiği aktarılıyor. Gazeteye konuşan bir CIA yetkilisi, 29 Haziran’daki brifingde, “saldırının dramatik sonuçlarının ve ciddi tahribatının” olacağını belirttiklerini söylüyor. Gazete, El Kaide’yi izlemekle görevli bazı CIA görevlilerinin ABD yönetiminin istihbaratı ciddiye almaması nedeniyle, saldırı gerçekleştiğinde sorumlu olmamak için tayin istediklerini ancak, yeni görevlilerin eğitilmesine zaman olmadığı gerekçesiyle taleplerinin kabul görmediğini de ileri sürdü. 9 Temmuz günü El Kaide ile irtibatlı Kafkasyalı radikal İbn el Hattab’ın taraftarlarına, ‘çok yakında ABD’de büyük bir haber oluşacağını’ söylediği ve bu sözlerin de 48 saat sonra terör saldırısı hazırlığına delil olarak Beyaz Saray’a iletildiği belirtiliyor. 24 Temmuz günü verilen brifingde ise saldırının ertelendiği ancak hazırlığının devam ettiği kaydedilmiş. Ancak, Bush yönetimi saldırı istihbaratından çok El Kaide’nin tarihi ve amaçları konusunda bilgi isteyince de CIA, 6 Ağustos’taki ünlü brifingi vermiş. 11 Eylül’den sonra Bush yönetiminin, ‘hiçbir zaman bize saldırının yeri ve zamanı konusunda bir istihbarat gelmedi’ iddiasında bulunduğunu hatırlatan gazete, “Doğru ama eksik bir açıklama. Bütün yaz boyunca saldırı hazırlığıyla ilgili istihbarat ve işaretler yönetime rapor edildi. Ama Washington harekete geçmedi.” diye yazdı.

Anma töreninde ‘politika’ yasağı

11 Eylül 2001 tarihindeki saldırılarda ABD’nin New York, Washington DC ve Shanksville şehirlerinde hayatını kaybedenler, saldırının 11’inci yılında çeşitli anma törenleriyle anıldı. Bu yılki törenlerin en dikkat çekici tarafı ise, anma törenlerinin politikacılara tamamen kapatılması oldu. 2001 yılında 2.750 kişinin hayatını kaybettiği New York’ta Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin yıkıldığı yerde yapılan anma törenleri, siyasi istismarlara zemin olmaması için bu yıl ‘politikacısız’ yapıldı. Törene katılan politikacılara oturulacak yer gösterildi ancak konuşmalarına ya da her yıl yaptıkları gibi kurbanların isimlerinin okunmasına katılmalarına izin verilmedi. ABD Başkanı Barack Obama ise eşi ile birlikte Beyaz Saray bahçesinde saygı duruşunda bulunduktan sonra 11 Eylül’de saldırıya hedef olan ve 180 kişinin hayatını kaybettiği Pentagon binasındaki törene katıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.