İDİ Regina Geleneksel 4. Dostluk ve Diyalog Yemeği

İDİ Regina Geleneksel 4. Dostluk ve Diyalog Yemeği

Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü Regina’da bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri Dostluk ve Diyalog Yemeği başta Saskatchewan Valisi olmak üzere bir federal, bir eyalet bakanı, çok sayıda federal ve eyalet milletvekilinin katılımıyla The Hotel Saskatchewan’da gerçekleşti.

Toplumun önde gelen isimleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Regina Polis Departmanı’ndan ve RCMP’den üst düzey yetkililer ile Regina Üniversitesi’nden akademisyenlerin de katıldığı programın teması, “Yeni Nesli Barış Elçisi Olarak Yetiştirmek”di.

REG 1- SASKATCHEWAN LIEUTENANT GOVERNOR HER HONOUR THE HON VAUGHN SOLOMON SCHOFIELDGecenin sunuculuğunu CTV News Regina Haber Müdürü J C Garden üstlendi. Regina Üniversitesi Rektörü Vianne Timmons’nın ana konuşmacı olduğu programın teması ‘yeni nesli barış elçisi olarak yetiştirme’ idi.

Programın başında İDİ Regina adına “hoşgeldiniz” konuşmasını Mustafa Erdem yaptı. Mustafa Erdem konuşmasında Kültürlerarası Diyalog Vakfı (İDİ) hakkında misafirlere bilgi verdi ve vakıf olarak amaçlarının ve hedeflerinin neler olduğundan bahsetti.

İlk olarak kürsüye davet edilen Saskatchewan Valisi Vaughn Solomon Schofield önceki yıllarda katıldığı İDİ Regina programlarına atıfta bulunarak vakfın yaptığı ve yapmaya devam ettiği işlerin Saskatchewan toplumu için çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

İkinci olarak kürsüye federal milletvekili ve Toplum Güvenliği ve Acil Durumlar Bakanı Ralph Goodale davet edildi. Kültürlerarası Diyalog Vakfı hakkında izlenimlerini paylaşan Goodale vakfın toplum güvenliğine yaptığı katkılardan dolayı teşekkürlerini belirtti.

Daha sonra sırasıyla kürsüye federal milletvekilleri Cathay Wagantall ve Erin Weir, Saskatchewan Eyalet Spor ve Kültür Bakanı Mark Docherty ve NDP Genel Başkan Yardımcısı Trent Wotherspoon, Regina Belediye Encümeni ve Başkan Yardımcısı Mike O’Donnell davet edildi. Tüm konuşmacılar İDİ Vakfı’nın topluma yaptığı pozitif katkılardan bahsettiler ve bundan dolayı teşekkürlerini belirttiler.

Yapılan konuşmalardan sonra misafirler için özel hazırlanmış akşam yemeğine geçildi. Misafirlere Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden baklava ve yaprak sarması ikram edildi.

Yemeğin ardından gecenin konusuyla ilgili konuşmasını yapması için Regina Üniversitesi Rektörü Vianne Timmons sahneye davet edildi. Timmons konuşmasında, “Birbirimize karşı toleranslı olma öğretmek zorunda olduğumuz en önemli şeydir. Diyalog kurma, anlaşmazlıkları çözme, çeşitlilik. Bütün barış elçileri ırkçılık hakkında konuşması gerekir. Irkçılıkla mücadele etme, toleranssızlık ve barış elçileri yetiştirmede diyaloğa hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Bizim geleceğimiz göçmenlik ve kabullenmedir.”

REG 13-THE RANCH EHRLO SOCIETYTimmons’a ödülünü Saskatchewan Eyalet Milletvekili Laura Ross takdim etti.

İDİ Regina Dördüncü Dostluk ve Diyalog Yemeği’nde iki adet ödül verildi. Birinci ödül ‘Barış elçisi bir yeni nesil yetiştirme’ adı altında Regina Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde akademisyen olan aynı zamanda yerli Kanadalı olan yardımcı profesör Shauneen Pete’ye Saskatchewan Eğitim Bakanı Yardımcısı Julie MacRea tarafından verildi. Pete teşekkür konuşması yaptı.

İkinci ödül ‘yaşam boyu başarı’ aldı altında Regina Üniversitesi’nde profesör olan John Whyte’a Saskatchewan Başbakan Yardımcısı Doug Moen tarafından takdim edildi.

Prof John Whyte teşekkür konuşmasında İDİ Vakfı’nın başarılarına, vakfı program ve aktivitelerine ilham kaynağı olan Fethullah Gülen’e vurgu yaptı.

Gülenin yanına bir eğitimci olarak yaptığı ziyarette onunla sadece eğitim hakkında konuştuklarını belirtti. “Eğitim her şeydir: Adalet, kapsayıcılık, barış, sevgi. Bunların hepsi bilgiyi arama yolunda birbiriyle harmanlanmıştır. Kendimizi daha iyi bilme, komşularımızı bilme, kalbi ihtiyaçlarımızı bilme, kendi ihtiyaçlarımızı bilme, komşularımızın ihtiyaçlarını bilme.”

Prof Whyte, Fethullah Gülen’i asrımızın toplum liderleri Martin Luther King, Nelson Mandela ve John Vanier’e benzettiğini söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Gecenin sonunda yerli Kanadalı dans grubu (The Ranch Ehrlo Society) yaptığı yerel danslarıyla izleyenlerin beğenisini topladı. Toplu aile fotoğrafının çekilmesiyle program sona erdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.