Yunanistan’ın borçlarının 40 milyar avrosu kırpılacak

Yunanistan’ın borçlarının 40 milyar avrosu kırpılacak

Avro Bölgesi maliye bakanları ve IMF, Yunanistan’a ilave kaynak sağlamak konusunda uzlaştı.
    
Maliye bakanları ve IMF Başkanı Christine Lagarde’ın yaklaşık 10 saatlik toplantısında, Yunanistan’ın bu yıl sonunda gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 180’ine ulaşacak kamu borçlarının 2020’de yüzde 124’e ve 2022 yılında yüzde 110’un altına indirilmesi yeni hedef olarak benimsendi.
    
Yunanistan’a 43,7 milyar avroluk yeni kredi dilimine onay sürecinin başlatılması kararlaştırılırken, bunun 10,6 milyar avrosunun bütçe finansmanı ve 23,8 milyar avrosunun bankalara sermaye takviyesi olarak gelecek ay serbest bırakılacağı ve kalan 9,3 milyar avronun Atina’nın taahhüt ettiği vergi reformunu hayata geçirmesi şartıyla 3 taksit halinde 2013’ün ilk çeyreğinde ödeneceği belirtildi.
    
Avro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’a 43,7 milyar avroluk kredi dilimine ulusal onay süreçlerinin ardından 13 Aralık’ta nihai onay verecek.
        
40 milyar avro kırpılacak
        
Yunanistan, bu süreçte Avro Bölgesi’nin desteğiyle özel sektörün elindeki tahvillerini üçte bir fiyattan geri satın almaya çalışacak. Bu operasyon için Atina’ya 10 milyar avroya kadar kredi sağlanacak. Böylece Yunanistan’ın borçları 20 milyar avro kırpılacak.
    
Tahvil geri alma operasyonuna ilaveten borç faizinde 1 puanlık indirim, vadenin uzatılması ve bazı alacaklardan feragatla Yunanistan’ın borçları toplamda 40 milyar avro kadar kırpılarak sürdürülebilir hale getirilecek. Bu önlemler sayesinde Yunanistan’ın 2020 yılında normalde gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 144’ü düzeyinde çıkacağı hesaplanan kamu borç yükü yüzde 124’e düşürülecek. Hedeften sapılması durumunda ilave faiz indirimlerine başvurulabilecek.
        
”Sadece parayla ilgili değil…”
        
Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, maliye bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, aldıkları kararların Yunanistan’ın borçlarını sürdürülebilir düzeye indireceğini söyledi.
    
”Yunanistan’a yeni ödeme konusunda siyasi anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan memnunum” diyen Juncker, çetin müzakerelerin ardından vardıkları anlaşmanın sadece parayla ilgili olmadığını, Yunan halkına ve Avro Bölgesi’ne daha iyi bir gelecek vaat ettiğini belirtti.
        
”Sürdürülebilir kulvara girdi”         

IMF Başkanı Lagarde da Yunanistan’ın borçlarının artık sürdürülebilir kulvara girdiğini ifade ederek, yeni kredi dilimi için Atina’nın tahvillerini geri alma operasyonunun sonucunu bekleyeceklerini söyledi.

Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, alınan kararlarla Yunanistan’la ilgili belirsizliklerin sona erdiğini savundu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble da Yunanistan’a yeni kredi dilimi konusundaki kararı, bu ülkenin özel sektörün elindeki tahvillerini geri toplama operasyonunun sonucuna göre alacaklarını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.