Yeni başkanı ekonomide zor günler bekliyor

Yeni başkanı ekonomide zor günler bekliyor

ABD’de seçim çalışmaları hızla devam ederken, yeni başkanı önemli ekonomik problemler bekliyor. Bunların başında; Bush döneminde 2001 krizini aşmak için getirilen ve bazı vergi kolaylıkları sağlayan ‘Fiscal Cliff’ (mali uçurum)’un 1 Ocak 2013’te sona erecek olması geliyor. Ayrıca Kongre’de büyük tartışmalara sahne olan Hazine Borçlanma Limiti (Debt Ceiling)’in tavan yapacak olması da bir diğer büyük problem. Uzmanlar, bu önemli iki konunun seçimlerden hemen sonra yeni başkanın önüne geleceğini belirterek, Amerikan ekonomisini zor bir dönemin beklediğini ifade ediyor.

Moody’s Analytics Ekonomist’lerinden Mustafa Akçay, seçimden sonra ekonominin kritik bir sürece gireceğine dikkat çekerek, partilerin Mali Uçurum ve Hazine Borçlanma Limiti konusunda uzun vade de bütçe açıklarını düşüren, bunun yanında gayri safi milli hasıla oranının makul bir düzeye çeken bir program oluşturmaları gerektiğini vurguluyor. Yeni başkanın bu konularda atacağı adımların çok önemli olduğunu ifade eden Akçay, tüketici harcamalarının durgunluk dönemleri hariç genel olarak ülke ekonomisin büyümesinde lokomotif görevi gördüğünü ama son resesyon sonunda ev fiyatlarının düşmesi ve işsizlik oranının yüksek olmasından dolayı harcamaların sınırlı kaldığını ifade ediyor. Akçay, “Böyle bir dönemde gelir vergilerin artması, tüketiciyi zor durumda bırakır. Birde buna bazı savunma dışı kamu harcamların kesintileride eklenirse ekonomi negatif yönde etkilenir hatta ekonomi tekrar resesyona girebilir.” değerlendirmesinde bulunuyor.mustafa akcay son

Diğer yandan emlak sektöründe bazı iyileşmelerin devam ettiğini özellikle ev fiyatları ve satışlarının 2011’e göre arttığına değinen Akçay, endişelerini, şöyle dile getiriyor:

“Hane halkı başına düşen borc 108 bin dolardan 94 bin dolara düştü. Faizler ise tarihin en düşük noktasında. Hem hane halkının hemde şirketlerin harcama ve yatırım yapmaları ekonomideki güvenin sağlanması ile mümkün. Bir taraftan harcamalar kesilirken bir taraftanda ilerleyen dönemler için olumlu sinyaller verilmiyor. Kamu harcamaların çok erken kısılması ekonomiyi olumsuz etkiledi. Bunun yanında avrupa kaynaklı kaygılar ve küresel ekonomideki yavaşlamayıda etkileyen önemli etkenler.”

Bitecek olan hazine borçlanma limitinin ilerleyen dönemlerde artırılmaması halinde ekonominin bazı finansal sorunları yaşayacağını, hatta yeni bir resesyondan bile söz edilebileceğini ileri süren Akçay, “Önceki dönemlerde partiler arasındaki anlaşmazsızlık ABD notunun düşürülmesine sebep olmuştu. Önümüzdeki dönemde borç limiti artırılmaması halinde, Hazine, vadesi dolan borç ödemelerini gerçekleştiremeyecek veya sosyal güvenlik ve Medicare gibi ödemeleri yapamıyacak. Bu da ekonomide çok ciddi hasarlara sebep olacak.” şeklinde konuşuyor.

JP Morgan Chase Bank’ın ekonomistlerinden Mehmet Özhabeş de yeni başkanın Fiscal Cliff ve Debt Ceiling konularında atacağı adımların önemli olduğunu belirterek, özellikle savunma harcamlarının kısılması ve vergi kesintilerinde yapılacak yeni düzenlemelerin ekonominin gidişatına yön vereceğini düşünüyor. Ekonominin 2013 yılının başlarında ‘mali uçurum’dan dolayı yavaşlama yaşayacağını, bu nedenle yeni başkanı bekleyen en önemli ekonomik problemlerin başında geldiğini belirtiyor. Özhabeş de konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

mehmet ozhabes son“Yeni başkan ister Obama, ister Romney olsun borsa yükselir. Romney, borsadan kar eden yatırımcıların ödeyeceği vergileri düşürecek. Obama ise bu yatırımcıların ödeyeceği vergileri artıracak. Her iki durumda da borsa yükselir. Seçim sonrası oluşacak yeni kadronun dağılımı çok önemli. Ekonominin geleceği açısından sanki şu anki gibi başkanın demokrat olması ve meclis dağılımının aynı şekilde kalması daha iyi olacak. Cumhuriyetçilerin hem başbakanlık, hem de mecliste öne geçmeleri durumunda ekonomik politikalar ülke için dengeli olmayacak. Bu da uzun vadede ekonomide sıkıntılar oluşturabilir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.