Vergi artışları tüketici harcamalarını olumsuz etkiledi

Vergi artışları tüketici harcamalarını olumsuz etkiledi

 

ABD’de yılın başında  artan vergiler, tüketci harcamalarını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Son verilere göre Mart’taki perakende satışlarında düşüş yaşandı. Şubat ayında beklenen düşüş, Mart’ta geldi.

 

Özellikle elektronik eşya satışlarında ciddi düşüşler yaşandı. Otomotiv bayi satışlarında düşüş yaşansa da, ülke genelinde, yıllık satış bazında, 15 milyon aracın satıldığı bildirildi. Havaların hala mevsim normallerinin altında  seyretmesi de inşaat malzeme satışlarını önceki aylara göre oldukça yavaşlattı.  Perakende satış  raporunda yapılan revizyonlardan önce, vergi artışları, gaz fiyatlarının artması ve geç kalınan vergi iadelerine rağmen tüketici harcamalarında ciddi bir düşüş yaşanmamış gözüküyordu.  Ama Mart’ta gelen veriler tüketici harcamalarının, tahmin edilenden daha kırılgan olduğunu gösterdi. Herşeye rağmen tüketici harcamaları çok kötü değil. Çünkü ev fiyatlarının, borsanın ve gelirlerin artması tüketici harcamlarını destekler nitelikte. Restorant satışları, iki aylık düşüşten sonra Mart ayında arttı.  


Herşeye rağmen vergilerin artması  tüketci harcamalarını olumsuz yönde etkilemesi öngörülüyor. Son rakamlara göre ilk çeyrekte tüketimdeki büyümenin yüzde 2.7’lere düşmesi bekleniyor.

 

 

Michigan Üniversitesi verilerine göre ise Nisan ayında tüketici güveni azaldı. Borsadan gelen olumlu haberler ve ev fiyatlarındaki artış tüketicinin güvenini artırıyor. Hükümetin mali politikaları ise tüketici güveninin düşmesine sebep oluyor.  Tüketici Güven Endeksi düşmesine rağmen ev fiyatlari artış gösterdiğinden, tüketiciler ev almak için iyi bir zaman olduğunu düşünüyor.  Uzmanlar ev almak isteyenler için şu anki düşük fiyatlar ve düşük mortgage faiz oranlarının çok iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.