“Türk şirketleri globalleşmede henüz yolun başında”

“Türk şirketleri globalleşmede henüz yolun başında”

Rutgers Üniversitesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şengün Yeniyurt, Türk şirketlerinin kalite açısından bir sorunu olmamasına rağmen globalleşme konusunda henüz yolun başında olduklarını söyledi. ABD pazarına girecek Türk şirketlerine yardımcı olmak için Boğaziçi Üniversitesi ile ortaklaşa bir program düzenlediklerini belirten Yeniyurt, dünyanın en büyük ticari oyuncularının olduğu Amerika’da Türk şirketlerini de görmek istediklerini söyledi.

 

Avrupa’da belli bir gücü ve tecrübesi bulunan Türk şirketlerinin ABD pazarına hala yabancı olduğuna dikkat çeken Yeniyurt, “Amerika’da etkili olmak için öncelikle rekabete hazır olmak gerek. Amerikan pazarı, yogun rekabetten dolayı hata kabul etmiyor. Şirketin önce ABD piyasasını ve şartlarını iyi bilmesi lazım. Bunun için de ciddi manada danışmanlık ve avukatlık hizmeti alması çok önemli. Bunlar da ucuz hizmetler olmadığı için şirketler yatırımlarını genişletemiyor.” dedi.

 

Uluslararası işletme alanın dünyanın sayılı üniversiteleri arasında gösterilen Rutgers’da uzun yıllardır çalışan Yeniyurt, Amerika’da ticaretin savunma haricindeki birçok endüstriye açık bir pazar olmasının avantaj, yüksek rekabetin ise dezavantaj olduğuna dikkat çekti.

 

Yatırım için ABD’ye gelen şirketlerin özellikle yatırım yapacakları yerin ihtiyacını ve ne tür bir markaya sahip olduklarını iyi bilmeleri gerektiğini söyleyen Yeniyurt, şirketlerin kapsamlı bir ön araştırma yapması gerektiğini hatırlattı.

 

GLOBAL BİR ŞİRKET OLMAK İÇİN 20 YIL GEREKLİ

 

Bir şirketin normal şartlarda 20 yıl gibi bir süre içinde global olabileceğini ifade eden Yeniyurt, bazı şirketlerin global markaları satın alarak kısa yoldan globalleştiklerini belirtti. Ülker firmasının Godiva’yı satın alarak şirketin globalleşme sürecini hızlandırdığını  hatırlatan global pazarlama uzmanı Yeniyurt, “Dünya pazarında marka ve kalite çok önemli. Global rekabet hata kabul etmez. Tüketici haklarına da dikkat etmek lazım. Özellikle bulunduğumuz ülkede tüketici hakları çok önemli.” diye konuştu.

Türkiye’de özellikle tekstil şirketlerinin kaliteli ürün ürettiklerini kaydeden Prof. Dr. Yeniyurt bu şirketlere Amerika pazarını hedef olarak gösterdi. “Global şirket olabilmenin birinci kuralı şudur: bütün dünyayı bir pazar olarak görmek lazım. Yönetici olarak sen bir dünya vatandaşısın, şirket bir dünya şirketi, bütün dünya da senin pazarındır” şeklinde ifade eden Yeniyurt “Bu aşamaya gelmek için önce ulusal bir şirket olacaksın, ardından bölgesel, daha sonra da Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da rekabet edebilirsen globalleşmiş olursun.” diyerek globalleşme şartlarını sıraladı.

 

ABD’NİN BATMASI İÇİN DÜNYA SAVAŞI ÇIKMASI LAZIM

 

ABD ekonomisinin gücünü serbest pazardan aldığını belirten Prof. Dr. Şengün Yeniyurt, Amerika’nın batması için dünya savaşının çıkması gerektiğini söyledi. “Amerika’nın batmasını bekleyenler daha çok bekler” diyen Yeniyurt, serbest piyasada güçlü olanın ayakta kalabileceğine dikkat çekti.

 

Apple şirketinin Amerika’da üretime başlamasınında mantıklı bir yaklaşım olarak değerlendiren Yeniyurt, “Çin, artık pahalı olmaya başladı. İş gücü  maliyeti orada artmaya başladı. Çin’de yapılan üretimin maliyet avantajı azaldı. Bununla birlikte Amerikan halkında Çin’e ve oradan yapılan ithalata karşılık düşmanlık arttı.” şeklide konuştu. Yeniyurt, ABD’de enerjinin ucuzlamaya başlamasının ise çok önemli bir avantaj olacağını kaydetti.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.