Türk bankalarına Avrupa’dan kötü haber

Türk bankalarına Avrupa’dan kötü haber

Avrupa Birliği Türk bankalarını eşdeğer banka listesine almadı. AB’nin 12 Aralık tarihli kararına göre Avrupa bankalarına eşdeğer bulunan 17 ülke açıklandı.

Listede Türkiye yer almadı. Çin, Hindistan, Brezilya, Meksika listede yer alırken, ‘en kırılgan’ diye nitelenen Türkiye listeye giremedi. AB, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu listeye giremeyen ülkeler için risk katsayısını artırdı. Türk varlık ve kredileri için yüzde 20-50 aralığında sermaye yeterliliği öngören Avrupalı bankalar, bundan böyle risk ağırlığını artık yüzde 100 olarak hesaplayacak. Dünya Gazetesi’nin haberine göre, bu Avrupalı bankaların Türklere açtığı her kredi için daha fazla sermaye ayırmasına neden olacak. Bu durum, Türk bankalarına sendikasyon ve seküritizasyon veren, kamunun ihraç ettiği tahvillere yatırım yapan Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin artık Türkiye hakkında iki defa düşüneceği anlamına geliyor.

Türk bankalarının, Avrupalı bankalarla çok iyi düzeyde olan muhabir bankacılık ilişkileri nedeniyle bu kararın kısa vadede Türk bankalarının maliyetlerine yansıyacağı beklenmiyor ancak uzun vadede bankaların dış borçlanmalarına fazladan faiz maliyeti olarak yansıyacağı vurgulanıyor. Öte yandan Avrupalı bankaların Türklere açtığı kamu ihraçları dahil her kredi için daha fazla sermaye ayırması da bundan sonra yurtdışından gelen kaynakların pahalanacağı ve daha sınırlı hale geleceği şeklinde yorumlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.