‘Süper Mario’ ikna edemedi, borsalar çakıldı

‘Süper Mario’ ikna edemedi, borsalar çakıldı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’den faiz indirimi ve tahvil alımı açıklaması bekleyen piyasalar, ‘sabit faiz’ ve ‘alım için mekanizma tasarlıyoruz’ sözleriyle sarsıldı. Borsa dün İtalya’da yüzde 4,64, İspanya’da yüzde 5,16 düştü.

Dünya piyasalarının gözü kulağı dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı açıklamalardaydı. Draghi’nin zordaki Euro Bölgesi ülkelerine ait devlet tahviliyle ilgili alım yapacağına ilişkin olumlu bir açıklama ve ECB’nin de faiz indirimine gitmesi bekleniyordu. İkisi de gerçekleşmeyince özellikle Avrupa borsaları başta olmak üzere dünya borsaları ani düşüşler yaşadı. Euro açıklamadan sonra dolar karşısında geriledi.
‘Süper Mario’ lakaplı Mario Draghi’nin geçen hafta Londra’da yaptığı, “Euro’nun korunması için ne gerekiyorsa yapılacak.” demesi, tahvil alımı ve faiz indirimiyle ilgili beklenti doğurmuştu. Mario Draghi’nin dün bankanın Frankfurt’taki toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, tahvil ve faiz konusundaki açıklamaları, ‘Londra’daki söyleminden bir miktar geri çekildiği’ şeklinde yorumlandı.

ECB dün politika faizini yüzde 0,75’te bıraktı. İndirim bekleyen piyasalar, bu karardan olumsuz etkilendi, borsalar tepetaklak oldu. Draghi, zordaki Euro Bölgesi ülkelerine ait devlet tahvilinin alımına yönelik bir mekanizma tasarlamaya çalıştıklarını söylese de, daha somut ve kısa vadeli bir alım kararı bekleyen piyasaları ikna edemedi. Böylece son bir haftada oluşan ECB’nin devlet tahvili alımına ilişkin beklentilerin hemen gerçekleşmesi ihtimali azaldı. Bu da borsaları sert düşüşlere itti. Draghi’nin açıklamasından sonra İtalyan Borsası yüzde 4,64, Fransa Borsası yüzde 2,68, Almanya Borsası yüzde 2,20, Londra Borsası 0,88 ve İspanya Borsası da yüzde 5,16 değer yitirdi. Amerikan Dow Jones Borsası yüzde 0,71 düşüş yaşadı. İMKB de günü yüzde 0,47 kayıpla kapattı.

Draghi, piyasaları tatmin etmese de tahvil alımıyla ilgili kapıyı açık tuttu. Draghi, ECB’nin tahvil alımlarının, yatırımcıların geri ödemeye yönelik endişelerini yatıştıracak biçimde yapılacağını ve hükümetlerin açıklarını kapatmayı yasaklayan Avrupa Birliği kurallarını bozmayacağını söyledi.

Draghi’nin piyasayı sarsan açıklamaları

Euro Bölgesi’nde büyüme zayıf seyretmeye devam ediyor. Büyüme üzerindeki riskler aşağı yönlü.
Enflasyonun 2013’te yüzde 2’nin de altına inmesi bekleniyor.
Bazı ülkelerin devlet tahvil tahvillerinin risk primleri fevkalade yüksek. Bu, para politikasının işleyişini zorlaştırıyor.
Hükümetler kurtarma fonlarını aktive etmeye hazır olmalı.
ECB doğrudan açık piyasa işlemi yapabilir, açık piyasa işlemlerinin büyüklüğü yeterli düzeyde olacak.
ECB standart dışı politika önlemleri alabilir; önümüzdeki haftalarda bu önlemler belirlenecek.
Olası bir faiz indirimi görüşüldü, şu an zamanı olmadığı kararını alındı.
ECB’nin müdahalede bulunması için EFSF/ESM (Avrupa Finansal İstikrar Fonu/Avrupa İstikrar Mekanizması) girişimi gerekli. Ülkelerin EFSF’ye yönelmeleri gerekiyor, ECB hükümetlerin yerini alamaz.
ESM’nin mevcut hali, bankacılık lisansı verilmesine imkân vermiyor.
Tahvil alımlarının sterilize olup olmayacağını söylemek için henüz erken. Görevlerimiz çerçevesinde hareket edeceğiz.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.