Silikon Vadisi’nde ‘Fatih’ çıkarması

Silikon Vadisi’nde ‘Fatih’ çıkarması

Okullarda akıllı tahta ve tablet dönemini başlatan Fatih Projesi ABD’li bilişim devlerinin ilgi odağı oldu. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD’li şirketler ile proje hakkında görüş alışverişinde bulundu. Babacan, toplamda 11 milyon öğrenciye dağıtılacak tablet bilgisayarları kapsayan Fatih Projesi’nin Türkiye için önemli olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın teknoloji merkezi olarak gösterilen San Francisco’daki Silikon Vadisi’nde General Electric firmasını ziyaretinde Türkiye’deki bilgisayar kullanımına olan ilgisinin sorulması üzerine Babacan, Türkiye’de özel sektörün bilgisayar teknolojilerine yatırım yaptığını belirterek üniversitelerdeki zeki öğrencilerin mühendislik okuduğunu söyledi. Tablet bilgisayarların yanı sıra proje ile 600 bin akıllı tahta kullanılmasının planlandığını aktaran Babacan, “Öğrenciler proje kapsamında bedava bilgisayar sahibi olacaklar. Her okulun fiber optik internet bağlantısı olacak. Bütün proje 8 milyar dolara mal olacak.” dedi. 10 milyonun üzerinde öğrenciye dağıtılacak tablet bilgisayar projesinde yerlilik şartı ön planda tutuluyor. Kademeli olarak dağıtımına başlanılan tablet bilgisayarlar için Türkiye’de üretim yapılması da kriterler arasında yer alıyor. General Electric (GE) ziyaretinde konuşan Babacan, teknoloji alanında hükümetin yatırımlarının yanı sıra üniversitelerin ve iş dünyasının da destekleri olduğunu kaydetti. Türkiye’de yatırımcılar için birçok program başlatıldığını ifade eden Babacan, “Birçok teknopark kurduk. Teknoparklarda araştırma ve üretim yapınca vergi oranı sıfır. Sadece sosyal güvenlik primi ödeniyor.” dedi.

20-30 yıl önce Türkiye’nin ihracatının teknolojiden oluşmadığını aktaran Babacan, bugün teknoloji ürünü bulunduğunu kaydetti. Türkiye’nin makro ekonomik dengelerinden bahseden Babacan, borcun milli gelir içerisindeki payının yüzde 35 olduğunu aktardı. Babacan, “2009’dan beri 6 milyon kişiye iş açtık. Bunu çoğu ülkenin ekonomik sıkıntı çektiği bir dönemde yaptık.” diye konuştu.

 


General Electric hakkında geçmişte sadece çamaşır makinesi üretimi yaptığını düşündüğünü belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, “Uçak motoru yaptıklarını öğrendim. Uçağa bindiğimde motoru GE’nin yaptığını düşününce ilk başta çekinmiştim. Sonradan GE firmasına daha çok saygı duydum. Birçok alanda yatırımları var.” şeklinde konuştu. Öte yandan toplantıda konuşan GE firması yetkilileri ise Türkiye pazarında yaklaşık 60 yıl gibi uzun bir süredir var olduklarını belirterek, “İlk başta müşterimiz olanlarla şimdi yatırım yapmayı planlıyoruz. İstanbul önemli bir şehir. Gidilebilecek yerlere 4-5 saat uzaklıkta.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.