Seçimlerde Obama’yı benzin ve konut fiyatları terletecek

Seçimlerde Obama’yı benzin ve konut fiyatları terletecek

Kasım ayına kadar Başkan Barack Obama ve hükümeti benzin ile konut fiyatlarında iyileşme sağlayamaz ise bu iki konu seçimlerde kendisini zorlayacak en önemli etkenler olarak ortaya çıkıyor. 6 Kasım’da yapılacak olan başkanlık seçiminde Obama’nın rakibi yalnızca Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmayacak, benzin ve konut fiyatları da bir o kadar kendisini seçim meydanlarında terletecek görünüyor.
 
İşsizlik konusunda sağlanan olumlu gelişme Obama’nın elini güçlendirirken benzin ve konut fiyatları tam tersi yönde Başkan’ı zorda bırakmaya devam ediyor. Son birkaç aydır sürekli artış gösteren benzin fiyatları geçtiğimiz iki hafta içerisinde nispetten düşşe geçse de hala halkın cebini yakacak düzeyde. Geçen yılın aynı dönemine nispeten bu sene 60 cent daha pahalı olan benzin fiyatları ülke ortalamasına göre galonu 3 dolar 88 cent. Gerçi son iki hafta içinde düşme eğilimine giren benzin fiyatları bu ayın başında ülke ortalaması 3 dolar 92 cent idi.

Konut fiyatları da Obama’nın seçimlerde zorlanacağı bir başka konu. Arizona Eyalet Üniversitesi öğretim üylerinden Jonathan Ketcham, konut fiyatlarının seçimlere olan etkisini araştırdığı çalışmasında, emlak sektörünün Beyaz Saray’ın yeni konuğunu belirlemede birinci etken olmasa da önemli bir etkiye haiz olduğunu savunuyor. Ketcham yaptığı araştırmada 2006 yılı itibariyle düşmeye başlayan konut fiyatlarının bugüne kadar toplam 7 tilyon dolar eridiğine işaret ediyor. Konut fiyatlarının düşmesi nedeniyle birçok ailenin ciddi zararlara uğradığını aktaran Ketcham, bunun da insanların politik tercihlerine ciddi oranda yansıdığını dile getirdi.

Konut fiyatlarında en büyük değer kaybı Nevada eyaletinde yaşandı. Her 10 evden 6’sı bugün hala alındığı fiyatın altında satılıyor. Konut fiyatlarında en fazla değer kaybını yaşayan ikinci eyalet ise Florida. Bu eyaletin iki büyük şehri olan Miami ile Tampa geçen yılın şubat ayında, Amerika’da en fazla konut hacizinin yaşandığı yerler olarak kayıtlara geçti.

Güney Florida Üniversitesi öğretim üyesi Susan MacManus, son aylarda yine Florida’da konut hacizlerinde artışın yaşandığını söyledi. Konut ve inşaat sektörünün ekonominin en önemli itici unsurlarından olduğunu hatırlatan MacManus, basında her ne kadar piyasanın iyiye gittiği yönünde haberler çıksa da insanların asıl nabız tutuğu iletişim kanallarının yaşadıklarından olduğunu söyledi.

Konut ve benzin fiyatlarındaki gelişmeler her ne kadar Obama’nın keyfini kaçırsa da 1956yılından bu zamana kadar işsizlik oranında iki yıl süresince düşüş sağlayan hiçbir başkan seçimi kaybetmiş değil.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.