Rusya mali piyasalarını petrol vurdu

Rusya mali piyasalarını petrol vurdu

Petrol varil fiyatlarının 100 doların altına inmesi Rusya mali piyasalarını olumsuz etkiledi. Dolar 11 kapek yükselerek 37,14 rubleye çıkarken, Euro da 4 kapek artarak 48,02 ruble oldu.

Ukrayna krizi, küresel ekonomik durgunluk, yatırımların gerilemesi ve Batılı ülkelerle yaptırım ve ambargo savaşlarının yaşanması Rusya ekonomisini zora sokuyor. Brent çıkışlı petrolün varili 99,2 dolardan işlem görürken, Ural çıkışlı petrolün varili ise 96,3 dolara kadar düştü. Libya’da üretimin başlaması Çin ve Avrupa piyasalarında talep azalması petrolün fiyatlarının düşmesine neden oldu. Uzmanlara göre 90 dolar seviyesine gelmesi durumunda Suudi Arabistan ve OPEC ülkeleri üretim kısıtlamasına gidebilir.

Rusya borsasında ateşkes sonrası yaşanan toparlanma yeniden eksiye döndü. Dolar bazlı RTS endeksi yüzde 0,77 kayıpla 1237 puandan, ruble bazlı MICEX endeksi ise yüzde 0,38 kayıpla 1462 puandan işlem görüyor.

Rusya 2n014 için petrol fiyatlarının 110 dolar civarında olmasını bekliyordu. Reuters’ın verilerine göre petrol varil fiyatlarında 1 dolarlık düşüş Rusya bütçesine 1,4 milyar dolarlık kayıp olarak yansıyor. Rusya’nın dev petrol şirketlerinin yatırımları da gelirlerle bağlantılı. Fiyatlardaki gerileme sürerse yatırımları da olumsuz etkilenme riski bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.