Rusya gıda piyasasında 100 günlük ambargo sonrasında neler oldu?

Rusya gıda piyasasında 100 günlük ambargo sonrasında neler oldu?

Rusya’nın Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durdurmasının üzerinden 100 gün geçti. TASS haber ajansı Rusya gıda pazarında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya’nın yıllık et, balık süt ürünleri, ve yaş meyve sebze alımı ambargo uygulanan ülkelerden yıllık bazda 9,1 milyar dolar. Bunun 6,5 milyar doları da Avrupa Birliği ülkelerinden.

Ambargo sürecinde Rusya’nın süt ve süt ürünleri ithalatı yüzde 60 civarında (263 bin ton) düştü. Sadece Ekim ayında düşüş geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69 gerileyerek 48,9 milyon dolara düştü. Rusya’da süt ürünlerinin fiyatı yüzde 1,9 artarken, peynirde artış yüzde 5,3’ü buldu.

Süt ürünleri uzmanı Viktorya Berlay, ithal edilen ürünlerin yerine diğer ülkelerden alım yapılacağını, ilk ürünlerin de Latin Amerika ülkelerinden geleceğini söyledi.

Rusya 2,3 milyon ton sığır eti ve 4,3 milyon ton da beyaz et tüketiyor. Sığır etinin yüzde 28’i ve beyaz etin de yüzde 12’si ithal ediyor. Yaptırım sonrası ithal rakamları hızla düşüyor.

Rusya 2013’de 15,9 milyon ton sebze tüketti ve bunun yüzde 19’unu ithal etti. Ambargo sürecinde ithalat yarı yarıya düştü. Meyve tüketimi ise geçen yıl 10,9 milyon tondu. Ürünlere göre fiyatlar çok farklı oluştu. Genelde yaş meyve ve sebzede artış yaşanırken, patates yüzde 20 ucuzladı, salatalık yüzde 55 zamlandı.

FruitNews portalı direktörü İrina Koziy’e göre fiyatların artmasında rublenin değer kaybı etkili oldu. Dışarıdan ithal edilen ürünlerin dolar bazlı girişi içerde artışı tetikliyor.

Balık ithalatı Ağustos-Ekim döneminde yüzde 28 azalarak 443 milyon dolara düştü. Rusya yıllık bazda 3,44 milyon ton balık tüketiyor. Bunun yüzde 26’sını ise ithal ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.